AKTUELNO

Bivši fudbalski reprezentativac Jugoslavije Saša Ćurčić rekao je danas da Srbija može daleko da dogura na predstojećem Svetskom prvenstvu ako izgradi timski duh.

- Mislim da su ovi klinci dovoljno bezobrazni, da su mangupi... Vidim da Tadić u Premijer ligi lupa lažnjake Englezima i šalje ih po burek. On je toliko hladnokrvan da imam utisak da Mesi ili Ronaldo stanu ispred njega, da bi on opet uzeo da šmekerski podbode loptu. Nek' podbada i u Rusiji, i on i Matić i ostali... Samo da izgrade jak timski duh - rekao je Ćurčić za sajt Kupa prijateljstva evropskih klubova.

Ćurčić, koji je prvi specijalni gost premijernog Kupa prijateljstva evropskih klubova, ocenio je da pozitivna atmosfera u svlačionici donosi i rezultate.

- Videli ste Portugal kako je osvojio prošlo Evropsko prvenstvo. Na istom tom takmičenju Vels je došao do polufinala. Ej, Vels! Imaju jednog igrača, samo Bejla. I Island je isto daleko dogurao tada, jer su bili ratnici. I upravo to zajedništvo, taj timski duh je krasio sve te tri ekipe. Zato verujem da ako naši budu ginuli jedni za druge, ako budu kao braća, da mogu daleko da doguraju. Oni imaju talenat, samo moraju da ostanu zajedno, do kraja - rekao je on.

Srbija će na Mundijalu u Rusiji igrati u grupi sa Brazilom, Kostarikom i Švajcarskom.

- Da sam ja bio selektor Srbije, Irce i Velšane bih dobio sa 5:0 (u kvalifikacijama). Sve je to očekivano i znao sam da ćemo da odemo u Rusiju, zato što Rusiju i Srbiju vezuje ta bratska veza. Ne moramo više nigde da idemo, samo u Rusiju kad smo se plasirali. I zato svaka čast momcima na tome - rekao je Ćurčić.

- Švajcarska i Kostarika spadaju u srednju klasu, tako da sve zavisi od naše inspiracije - dodao je bivši fudbaler Partizana i OFK Beograda.

Ćurčić je naveo da ne prati domaći fudbal poslednjih sedam-osam godina, čak ni Partizan.

- Sad da me pitate ne bih mogao da nabrojim ni prvih 11. Ja sam u Londonu, pratim evropski fudbal i mogu da vam kažem da neke evropske lige uopšte nisu jače od srpske lige - rekao je on.

Zato, po rečima Ćurčića, nije iznenađenje da Partizan "izađe u Evropu i zgazi nekog, kao što je zgazio Videoton".

- I to bi igrači odavde trebalo da znaju, trebalo bi da imaju taj karakter i sportski bezobrazluk da dođu kod nekog i pokažu mu da su bolji - rekao je on.

Govoreći o premijernom izdanju Kupa prijateljstva evropskih klubova na Zlatiboru, Ćurčić je prvo zahvalio Savi Miloševiću na pozivu i istakao da bi otišao gde god da ga on pozove.

- Ovakav turnir, koji pre svega promoviše prijateljstvo između naroda, može samo plemenit čovek kao Savo Milošević da organizuje. I izuzetno mi je velika čast da budem deo ovakvog projekta. Igrači koji su ovde nisu ni svesni koliko će im nastup na Kupu prijateljstva značiti, jer preko ovakvih turnira mogu mnogo da nauče od naših starih fudbalskih majstora - rekao je Ćurčić.

- Ja nikada nisam bio broj u fudbalu, da budem tu samo da popunim. Ja sam bio talenat, što se kaže Pablo Pikaso sa loptom. A to važi i za Savu i ostale poznate ličnosti koji će biti gosti turnira i koji će biti tu za ove mlade fudbalere - dodao je.

Saša Ćurčić trenutno radi u Kristal Palasu.

- Radim isto ono što sam radio i ceo život. Što se kaže, rodio sam se sa loptom, živeo sam sa loptom i na kraju ću završiti sa loptom i umreću na fudbalskom terenu kao gospodin. Trenutno radim u Kristal Palasu gde sam između ostalog ambasador kluba. Takođe, radio sam i sa mlađim kategorijama kluba, a sada sam priključen prvom timu. Možda jednog dana budem i menadžer Kristal Palasa - rekao je Ćurčić.

#Saša Ćurčić

#Srbija

'