AKTUELNO

Učestvovaće 24 kluba sa prostora bivše Jugoslavije.

Svi fudbalski savezi regiona su konačno dali "zeleno svetlo" - regionalna liga za klubove, za seniore, krenuće na jesen 2018. godine.

Šef makedonske lige Vasko Dojčinovski izneo je ovu tvrdnju, a kako on kaže poznat je i razrađen koncept.

- Čelnici svih fudbalskih saveza sa ovog dela prostora su dali podršku regionalnom takmičenju. Najvažnije od svega, projekat je naišao na odobravanje i u UEFA, gde sam održao 30-ominutnu prezentaciju, kojoj je prisustvovao direktor evropskih takmičenja Đorđo Marketi, a svratio je i predsednik UEFA Čeferin. Njihovi utisci su apsolutno pozitivni - ispričao je Dojčinovski.

Prema konceptu koji je dobio podršku, u regionalnom takmičenju će učestvovati 24 kluba iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore i BiH. Rasporediće se u šest grupa po četiri kluba.

Kako ko kaže, liga bi krenula nakon kvalifikacija za evropske kupove.

Ako bi se dogodilo da neki klub sa Balkana uspe da se kvalifikuje u grupnu fazu Lige šampiona ili Lige Evrope, on ne bi igrao regionalno takmičenje već bi njegovo mesto zauzela neka druga ekipa.

- Mi smo malo neskromni, jer za pobednika želimo mesto u Ligi šampiona, a za drugog mesto u Ligi Evrope, a to će UEFA malo teže prihvatiti. Takođe, nismo još definisali da li bi se na proleće nastavilo takmičenje sa šesnaestinom ili osminom finala. Finale bi se igralo na neutralnom terenu - otkrio je Dojčinkovski.

Po njegovim rečima, UEFA je već spremna da finansijski pokrije celo takmičenje, tako da klubovi neće imati nikakve dodatne izdatke.

N. Petričević

#Crvena Zvezda

#FC Dinamo Zagreb

#FK Partizan

#UEFA

'