AKTUELNO

Fudbalski savez Srbije odbacio je večeras tvrdnje Partizana i Crvene zvezde da je kažnjavanjem predsednika večitih rivala vraćen u praksu verbalni delikt.

- Disciplinska komisija FSS je nezavisan i samostalan organ, pa shodno tome, organi rukovođenja FSS ne mogu da utiču na sadržinu odluka koje ona donosi - navodi se u saopštenju i podseća na redosled žalbenog postupka, koji je u skladu sa Ustavom i Zakonom o sportu.

Kako se ističe, ukazivanje na navodno uvođenje verbalnog delikta je potpuno neosnovano.

Klubovima bi morale biti poznate odredbe Disciplinskog pravilnika UEFA, član 11, stav 2, tačka b i d, kojima je propisano da disciplinski prekršaj predstavlja svako kršenje opštih načela ponašanja koje dovodi fudbalski sport i fudbalsku organizaciju na loš glas, kao i svako uvredljivo ponašanje koje povređuje osnovna pravila pristojnosti.

Što se tiče Disciplinskog pravilnika FSS, takav disciplinski prekršaj postoji već više decenija u istom obliku i niko ga nikad nije osporio".

Iz FSS podsećaju da, što se tiče pozivanja na nadležnost redovnih sudova u sporovima na na nacionalnom nivou, odredbama Statuta FIFA (čl.59) i Statuta UEFA (čl.60), propisana je obaveza da se takvi sporovi rešavaju pred nepristarasnim arbitražnim sudom nacionalnog saveza, a ne pred bilo kojim od civilnih (redovnih) sudova.

- U vezi javno iznetih optužbi o nameštenim utakmicama i drugim neregularnostima od strane najodgovornijih čelnika klubova, FSS podseća da je članom 7. stav 8. Etičkog kodeksa FŠ propisao da su članovi FSS dužni da sva saznanja o učinjenim neregularnostima u fudbalu i kršenju Kodeksa dostave Komisiji za etiku. Takođe, u članu 12. Disciplinskog pravilnika UEFA navodi se da integritet takmičenja krši svako lice koje odmah ne prijavi takve oblike ponašanja za koje ima saznanja - poručuju iz FSS.

#Fudbalski Savez Srbije | FSS

'