AKTUELNO

Strašna nesreća je zadesila brazilski klupski fudbal.

Fudbaleri Čapekoensea krenuli su na gostovanje u Kolumbiju na finale Kupa Sudamerikana protiv ekipe Atletiko Nasionala.

Samo pet dana pre polaska bili su najsrećniji na svetu, slaveći najveći uspeh u istoriji kluba - plasman u finale i borbu za titulu.

Međutim, sudbina se malo poigrala. Avion koji je prevozio fudbalere brazilskog tima srušio se, a pad je preživelo samo tri fudbalera.

Finale je naravno otkazano, a onda je ekipa Atletika pokazala veliko srce.

Zahtevali su od Južnoameričke konfederacije (CONMEBOL) da titulu Sudamerikana dodeli Čapekoenseu.

Kako prenose lokalni mediji, predstavnici Atletiko Nasionala na današnjem sastanku sa ljudima iz CONMEBOL-a zatražili su da se pehar takmičenja uruči brazilskom klubu, a Kolumbijcima dodeli mesto u Kupu Libertadores naredne godine.

Nije Atletiko jedina ekipa koja je pokazala humanost, isto je uradio i naš aktuelni šampion - Crvena zvezda.

Crveno-beli su 1958. godine posle nesreće fudbalera Mančester Junajteda koji se iz Beograda vraćao u Britaniju i na aerodromu u Minhenu pao tražili isto.

Gest vredan divljenja uputilo je i rukovodstvo Crvene zvezde, koje je listu L’ekip, koji je bio organizator takmičenja, poslao predlog da se klub iz Mančestera proglasi počasnim šampionom Evrope i sveta za tu sezonu.

Inače u minhenskoj avionskoj nesreći 1958. godine je nastradalo 23 ljudi. Poginuli su kapiten Mančestera Rodžer Birn, zatim Lijam Vilan, Dejvid Peg, Mark Džons, Edi Kolman, Tomi Tejlor i Džef Bent.

N. Petričević

#Avion

#Crvena Zvezda

#Mančester

#Nesreća

#fudbal

'