AKTUELNO

Fudbalska reprezentacija Srbije igra prvu od dve utakmice na azijskoj turneji, a rival je izabrani tim Kine u Guangdžou.

Meč protiv Kine počinje od 12.30 sati.

Srbija, dakle, u Guangdžou počinje pripreme za Svetsko prvenstvo, duelima sa Kinom i, četiri dana kasnije, sa Južnom Korejom u Busanu.

Neposredno uoči poslednjeg treninga pred brojnim predstavnicima domaćih medija, bili su vršilac dužnosti selektora Srbije Mladen Krstajić I fudbaler Dušan Tadić.

Domaće novinare interesovalo je koliko srpski selektor poznaje reprezentaciju Kine, odnosno šta očekuje od ovog duela.

- Reprezentaciju Kine zaista poštujem. Kina se nalazi u velikoj ekspanziji što se tiče kvaliteta lige, klubova i same reprezentacije. A kada se radi o taktici, pripremamo se za ovaj meč kao i za svaki drugi. Respektujemo Kinu kao protivnika, gledali smo neke njihove susrete i spremno dočekujemo ovu utakmicu – istakao je Mladen Krstajić.

Kineski mediji bili su spremni i za Dušana Tadića. Znaju da je već dolazio u Kinu, kao i da bivši Tadićev saigrač iz Sautemptona igra danas u kineskom šampionatu. Zanimalo ih je, ipak, njegovo poznavanje prilika u kineskom fudbalu, kao i očekivanja pred sutrašnji duel?

- Da, bio sam ovde 2008. na Olimpijskim igrama u Pekingu, takođe u Šangaju i Čen Čungu. Bilo je to divno iskustvo i uživao sam dosta. A Graciano Pele je moj dobar prijatelj, stalno smo u kontaktu. Znam da kineski fudbal raste svake godine i da dovodite mnogo dobrih igrača, liga vam je sve jača, fudbal kvalitetniji, bolji. Mislim da je sve to veoma dobro za vašu zemlju.

Selektor Grčke: Žao mi je što nismo postigli drugi gol

Kinezi su rekli Mladenu Krstajiću da znaju da jedan od srpskih reprezentativaca igra u kineskoj ligi (Nemanja Gudelj), a voleli bi da se upoznaju kako ga naš selektor priprema za utakmice reprezentacije, kao i da li će njegovo iskustvo igranja u Kini doprineti u pripremama za predstojeću utakmicu?

- Što se tiče Gudelja mislim da je pravi igrač, karakter koji je pokazao kroz utakmice za reprezentaciju govori da prezentuje Srbiju na pravi način u Evropi i svetu. Uvek je bio na raspolaganju reprezentaciji i uvek se dobro ponašao. On je jedan od igrača koji je pokazao kako treba da se pojedinac odnosi prema obavezama u klubu i reprezentaciji.

Kinezi su istakli i ulogu Dragana Stojkovića Piksija u kineskom fudbalu, a za komentar su pitali srpskog selektora.

“Imao sao sam prilike i da igram sa Draganom Stojkovićem u reprezentaciji kada sam počinjao. On je legenda srpskog fudbala, veliko ime kao igrač i kao trener. Pričali smo o utakmici koja nas očekuje, rekao mi je mnogo lepih reči o kineskoj reprezentaciji, istakao da je veoma zadovoljan boravkom u Kini.”

Dušan Tadić je potom izneo svoja očekivanja pred prvi od dva meča na azijskoj turneji.

- Idemo na pobedu kao u svakoj utakmici, istovremeno i da se prilagodimo zahtevima selektora pošto ćemo igrati u drugačijem sistemu. Jednostavno da pokušamo da prihvatimo što je brže moguće neke stvari. Kina kao protivnik? Mislim da su brzi i hitri, međutim i nisu dovoljno taktički obučeni. Vodi ih veliki trener, Marčelo Lipi, ali pokušaćemo da ostvarimo pobedu iako se radi o prijateljskoj utakmici – rekao je Dušan Tadić.

Nekad SFR Jugoslavija, zatim SR Jugoslavija, odnosno Srbija i Crna Gora, zabeležili su četiri duela sa selkcijom Kine. Naše tri pobede i remi su uvod u peti meč, prvi put pod imenom Srbija. Od poslednjeg meča sa Kinom prošlo je 12 godina. Selektor je tada bio Ilija Petković, reprezentacija Srbije i Crne Gore pripremala se za Prvenstvo sveta u Nemačkoj. Pobedili smo 2:0 a golove su postigli Nenad Đorđević i Nikola Žigić.

#Kina

#Sport

#Srbija

#fudbal

'