AKTUELNO

Trener fudbalera Torina Siniša Mihajlović, nakon što je njegova izjava da nije čuo za Anu Frank podigla veliku buru u Italiji, rekao je da tokom školovanja nije učio o jevrejskoj devojčici iz Drugog svetskog rata, ali da jeste o jugoslovenskom nobelovcu Ivu Andriću.

-Rekao sam da ne čitam novine, pa su me novinari pitali o Andrei Belotiju, a odmah potom i o Ani Frank. Skakali su sa teme na temu i zbunio sam se, nisam razumeo kontekst. Pritom, ne znam za gest pristalica Lacija - rekao je Mihajlović posle utakmice protiv Fiorentine u Seriji A.

Mihajlović je osudio ponašanje navijača Lacija i poručio da je protiv svake vrste rasizma.

"Lično, skoro svake nedelje dobijam uvrede na stadionima. Nas su u srpskim školama učili o Ivu Andriću, a ne o Ani Frank. Nije mi jasno zbog čega je ispao veliki problem što ne znam mnogo o njoj", zaključio je Mihajlović.

Fudbalski savez Italije naložio je svim klubovima da zbog gesta navijača Lacija svaka utakmica počne minutom ćutanja i čitanjem odlomaka njenog dnevnika.

Reagovao je i predsednik Lacija Klaudio Lotito idejom da svake godine pošalje 200 mladih pristalica rimskog kluba u Aušvic kako bi se edukovali na licu mesta.

#Ana Frank

#Ivo Andrić

#Siniša Mihajlović

'