AKTUELNO

Ugovor na pet i po godina, Partizanu tri miliona evra, u igri i pozajmica

Partizan je prodao Ivana Šaponjića! Posle samo godinu dana u prvom  timu, crno-beli su rešili da se odreknu mladog napadača sa epitetom svetskog prvaka i udome ga u – Benfiku.

Šaponjić je jutros, uz dozvolu kluba, a u pratnji svog menadžera, otputovao u Lisabon, gde bi početkom naredne sedmice trebalo da stavi potpis na vernost Orlovima. Momak iz Nove Varoši će overiti saradnju do juna 2021. godine, s tim što bi njegov status u novoj sredini tek trebalo da bude definisan. Postoji čak da narednih šest meseci ostane u Humskoj 1u vidu pozajmice, ali realnije deluje opcija po kojoj bi se treneru Ruiu Vitoriji dokazivao u B timu Benfike.

Prema nagoveštajima sa raznih strana, Portugalci će Partizanu, na ime obeštećenja za transfer Ivana Šaponjića (ugovor mu ističe na leto 2017), uplatiti 3.000.000 evra. Ne odmah, već u ratama.

Kako Benfika trenutno na raspolaganju od napadača ima Grka Kostasa Mitroglua, Brazilca Žonasa, Meksikanca Raula Himeneza i mladu portugalsku zvezdu Gonsala Guedeša, veruje se da u takvoj konkurenciji za omladinskog prvaka sveta sa Novog Zelanda ne bi odmah bilo mesta, tim pre što je Primeira u jeku i nije realno očekivati da novajlija odmah dobije šansu. Na Lužu vide špica Partizana kao projekat za budućnost i planiraju da u godinama koje dolaze od njega profitiraju kako na sportskom, tako i ekonomskom planu.

Kao, recimo, na primeru Lazara Markovića koga su kupili od Investicionbig fonda za 10.000.000, a posle samo jedne sezone prodali Liverpulu za 25.000.000 evra.

Šaponjić će se u Lisabonu pridružiti još jednom nekadašnjem fudbaleru Partizana, Ljubomiru Fejsi, poslednjem predstanviku popularnih „Benfikovića“, jer su pre samo dve godine u njemu igrali Nemanja Matić, Lazar Marković (njegov rođeni brat Filip bio u B timu), Miralem Sulejmani, Stefan Mitrović i Filip Đuričić, koji je zbog nedavnog sukoba sa sportskim direktorom Ruijem Koštom suspendovan i nalazi se na izlaznim vratima.

Dolazak Ivana Šaponjića znači da je Benfika na transfer tržištu pobedila lokalnog i rivala u borbi za titulu, Sporting, ali i turski Fenerbahče, koji je, takođe, želeo napadača crno-belih. I još nešto: ovo je, verovatno, jedan od mamaca prvaka Portugala za Andriju Živkovića, koji bi – za slučaj da prihvati poziv iz Lisabona – imao znatno olakšan put prilagođavanju uz doskorašnjeg saigrača iz Partizana, uz koga se sjajno slaže na i van terena.

Autor: D. Jovanović

'