AKTUELNO

Nekadašnji reprezentativac Holandije Fernando Riksen, bori se sa teškom neurološkom bolešću pod nazivom ALS.

Riksen je u karijeri igrao za Fortunu, AZ, Rendžers i Zenit, a za reprezentaciju Holandije nastupio je na 12 utakmica, i to u legendarnoj generaciji "lala" sa Patrikom Klajvertom, Edgarom Davidsom, Klarensom Sedorfom, Japom Stamom, Rudom Van Nisterlojem, Filipom Kokuom, Markom Van Bomelom... On je igračku karijeru okončao 2013. godine, pošto je oboleo od ALS.

Amiotrofička lateralna skleroza je bolest centralnog nervnog sistema kod koje dolazi do propadanja gornjeg i donjeg motornog neurona i tako dolazi do slabljenja prenosa signala iz mozga do mišića. Kasnije dolazi i do potpunog prekida prenosa ovih signala. Bolest obično počinje sa slabošću u rukama, nogama i na kraju se proširi i na govor, gutanje i disanje. Kako bolest napreduje, tako je slabost u mišićima sve veća i na kraju postanu potpuno oduzeti.

Riksen je izdao i autobiografiju i postao je zvanično lice kada je borba protiv ove smrtonosne bolesti u pitanju. Njemu je ova bolest dijagnostifikovana u septembru 2013. godine, a na početku je rekao da se oseća dobro i da se polako privikava na ovu bolest.

Njegovo stanje je sada kritično i dani su mu odbrojani. Priključen je na aparate i u takvom stanju se obratio nekadašnjim saigračima.

- Pozdrav. Imam posebno veče 28. juna. Kako mi postaje sve teže, to će biti moje poslednje veče. Dođite i pretvorite atmosferu u veče za pamćenje. Nadam se da se vidimo uskoro - poručio je Riksen iz bolničkog kreveta.

- U poslednje vreme osećam se umorno, čak i nakon sna. Kada se probudim, imam vrlo živopisne snove i glavobolju. Ljudi koji se brinu o meni dobro obavljaju svoj posao. Ja sedim i kažem im šta da rade.

Nekadašnji reprezentativac "lala" danas zbog opake bolesti ima samo 40 kilograma.

- Ljut sam zbog bolesti, što zavisim od drugih ljudi. Ne bojim se smrti. Ali osećam se uplašeno kad ne mogu da dišem zbog bolesti. Bojim se kad se gušim - rekao je.

#Fudbaler

#Holandija

'