AKTUELNO

Belgijsko tužilaštvo je od FK Ostende tražilo sva dokumenta o transferu Adama Marušića, čiji je menadžer Mateja Kežman, a posrednik u poslu Dejan Veljković.

Belgijski istražitelji, koji su pokrenuli akciju pod nazivom "Čiste ruke" o malverzacijama u fudbalu, u sklopu razotkrivanja jedne od najvećih afera, iz fudbalskog kluba Ostende oduzeli su dokumentaciju o transferu Adama Marušića, čiji je menadžer bivši fudbaler Mateja Kežman.

Podsetimo, Kežmanovi saradnici Uroš Janković i Dejan Veljković već su pod istragom u sklopu koje se Veljković nagodio s belgijskim tužilaštvom i postao prvi svedok-saradnik u istoriji tamošnjeg pravosuđa. U zamenu za manju kaznu, on je pristao da prizna sve o malverzacijama i tako raskrinka fudbalsku mafiju. Naime, sumnja se da su oni malverzacijama prilikom transfera igrača oprali 30 miliona evra.

Veljković propao Došao na utakmicu

Fudbalski menadžer Dejan Veljković, koji je označavan kao mozak fudbalske mafije u Belgiji, posle odluke da sklopi nagodbu sa tužilaštvom i postane prvi svedok-saradnik, osuđen je na uslovnu kaznu od pet godina zatvora i novčanu kaznu od 80.000 evra. On je posle svedočenja koje je trajalo duže od 96 sati, a tokom kog je morao da razotkrije sve što zna o malverzacijama u fudbalu, pušten na slobodu. Međutim, s porodicom je odmah sklonjen na tajnu lokaciju, jer je procenjeno da bi bezbednost mogla da im bude ugrožena. Od decembra, prvi put se u javnosti pojavio na utakmici između Anderlehta i Briža 24. februara. Prema fotografijama, vidi se da je znatno smršao.

Kežman bio agent

- Tražili smo dokumenta o transferu fudbalera Adama Marušića, u kom je Dejan Veljković postupao u ime Mateje Kežmana. Zapravo, Marušićev agent nije bio Veljković, već Kežman. Dokazi su predmet analize, od koje zavise dalji potezi - naveli su izvori iz policije.

Klub Ostende, iz kog je Marušić otišao u Lacio za 6,5 miliona evra, potvrdio je da je tužiocu predao obimnu dokumentaciju i brojne fakture koje se odnose na transfer ovog fudbalera.

- Zasad, istražuju se ukupno 34 transfera u kojima je učestvovao Veljković. Reč je o igračima koji su bili u Genku, Mehelenu i Lokerenu, kao i Standardu i Anderlehtu - navode izvori.

Belgijski mediji objavili su da su, posle Veljkovićevog svedočenja, pored Marušićevog, na proveri i transferi Sergeja Milinković-Savića, zatim Ivana Obradovića, Miloša Kosanovića, Filipa Mladenovića, kao i Gojka Cimirota.

Karijera Adama Marušića

- Karijeru je počeo u Voždovcu, u kom je bio od 2010. do 2014. - Nastavio da igra u klubovima Kortrajk i Ostende - Igra na pozicijama levog i desnog beka, ali i na krilu - Potpisao je petogodišnji ugovor sa Lacijom - Lacio ga je platio 6.500.000 evra - Rođen je u Beogradu, ali igra za crnogorsku reprezentaciju

Fudbalski menadžer Dejan Veljković, podsetimo, jedan je od najbližih saradnika bivšeg fudbalera Mateje Kežmana. U velikoj akciji koju je pokrenula belgijska policija on je uhapšen u oktobru 2018. u toj državi, dok su njegovom i Kežmanovom saradniku Urošu Jankoviću lisice stavljene u Beogradu, ali po nalogu iz Belgije.

Veljković sarađuje

- Uroš Janković je dugogodišnji prijatelj i najbliži saradnik Mateje Kežmana. Iako rade u istoj agenciji, na zajedničkim transferima, zahtev za Kežmanovo hapšenje zasad nije stigao. Međutim, posle svedočenja Veljkovića, koji je pristao na saradnju s belgijskim istražiteljima i ispričao sve o malverzacijama i prisvajanju novca od ugovora, tužilaštvo te države krenulo je u novi krug prikupljanja dokaza i očekuju se novi nalozi za privođenja - otkrio je izvor iz istrage i napomenuo da su u najveću međunarodnu akciju kada je u pitanju raskrinkavanje kriminala u fudbalu uključeni i srpska BIA, Služba za borbu protiv organizovanog kriminala i Tužilaštvo za organizovani kriminal.

#Hapšenje

#Mateja Kežman

'