AKTUELNO

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Sofiji na Evropskom startap samitu da sve vlade na Zapadnom Balkanu imaju ogromnu odgovornost da privrede zasnovane na investicijama transformišu u ekonomije zasnovane na inovacijama i startapovima.

- Pravni okvir je važan. Digitalizacija vlade i uprave važna je i stimulativna za startapove - rekla je Brnabićeva, ukazavši i na značaj novih podsticaja.

U tom kontekstu, navela je da Srbija radi na izmeni poreskih okvira i da će, ako one i budžet prođu skupštinu, od Nove godine postojati 80 odsto odbitka na porez na dobit za kompanije koje ulažu u inovacije.

- Nadam se da ćemo privući kompanije. Tu je i pristup finansiranju i to je naš fokus za 2019. Koncept otvorenih podataka vrlo je stimulativan koncept za startapove i doneli smo zakon o elektronskom pravljanju - rekla je srpska premijerka.

Foto: Tanjug

Ona je, međutim, upozorila i da nigde na Balkanu ne postoji kultura preduzetništva.

- Mladi žele posao ili u javnom sektoru, jer smatraju da je sigurniji, ili u velikim kompanijama, i veoma malo dece će u školi reći da želi da bude preduzetnik, kao što je slučaj u Izraelu. Zato je uveden predmet preduzetništva u školama - dodala je Ana Brnabić.

Navela je i da će onaj koji završi školu i otvori svoj posao, u prvoj godini rada biti oslobođen poreza. "Možete da probate svakako, ako uspete, odlično za preduzetnika, ali i za državu", istakla je premijerka Srbije.

Ukazala je i da "vlada ne zna sve i najbolje", i da zato treba da korača lagano, jer ne sme da se meša u taj sektor, već da sluša i pomaže.

Na pitanje moderatora zašto neko treba da izabere Srbiju, Evropu a ne na primer SAD, rekla je da u Srbiji kompanija može da se elektronski registruje, da Srbija ima kvalifikovanu radnu snagu, dobro poslovno okruženje, liberalizovan je režim radnih dozvola.

- Posebna prednost regiona je to što je navikao na život u turbulencijama, što je nekada bila slabost - dodala je Ana Brnabić.

#Ana Brnabić

'