AKTUELNO

Cena naftnih derivata zavisi od svetske cene sirove nafte i kurs dolara. Cena sirove nafte je u padu, tako da sve prognoze idu u pravcu da će se nastaviti taj trend pada, rekao je za Nacionalni dnevnik televizije Pink, ministar energetike Aleksandar Antić.

- Pre svega cena naftnih derivata zavisi od svetske cene sirove nafte i kurs dolara. Početkom oktobra imali smo jedno znatno povećanje cene sirove nafte, međutim, taj pik je prošao, cena sirove nafte je u padu, tako da sve prognoze idu u pravcu da će se nastaviti taj trend pada cene derivata na našim benzinskim stanicama - rekao je Antić.

Kako kaže, cene derivata su tržištne i njih naftne kompanije utvrđuju bez bilo kakvog uticaja države i ministarstava.

- Oni baziraju te cene na tržištnim principima, ali isto tako želim da istaknem, da očekujem da oni daleko brže reaguju na promene cene sirove nafte kada je u padu. Tako da očekujem da brže spuštaju cene derivata u narednom periodu - rekao je Antić.

Prema njegovim rečima, u narednom periodu očekuje se određeno smanjene cene derivata na benzinskim stanicama.

Foto: TvPink Printscreen

Kada je u pitanju proizvodnja i snadbevanje sa strujom, ministar je rekao da, može odgovorno da tvrdi da su sve energetske kompanije, sve toplane, apsolutno spremne za zimsku i grejnu sezonu.

- Očekuje nas jedna apsolutno normalna i mirna sezona. Sve prognoze kažu da će u nekoliko narednih dana doći do pada temperature, građani će u ovo moći i da se uvere. On je podsetio da se već nekoliko meseci suočavaju sa niskim vodostajima na ključnim rekama, što se nije odrazilo na stabilnost energetskog sistema - rekao je Antić.

Kako kaže, kada je proizvodnja električne energije sve je u potpunosti spremno za zimu.

- Građani nemaju potrebe da brinu, imaćemo mirnu sezonu, siguran rad i toplana i EPS-a - rekao je Antić.

Foto: TvPink Printscreen

Dodaje da je i snadbevanje gasom takođe, potpuno stabilno.

- Odgovorno i ozbiljno planiramo sve naše energetske bilanse - rekao je ministar.

Antić je rekao da to što je Evropska energetska agencija odlučila da elektro-mreža Srbije ostane deo energetskog sistema na KiM, da je to pre svega izuzetno važno, ali i najznačajnije za ljude na severu Kosova i Metohije.

- To garantuje jednu sigurnost snadbevanja električnom energijom za Srbe na severu KiM, ali i da je naša pozicija bila potpuno ispravna. Ovo glasanje je pokazalo da je naša pozicija bila potpuno ispravna i da je veliki broj država i vlada podržalo poziciju Republike Srbije - rekao je Antić.

#Aleksandar Antić

#Cena

#Ekonomija

#Gorivo

'