AKTUELNO

- Ova mera će negativno uticati na naše privrednike. Jasno je da je to politička odluka - kaže rekao je savetnik predsednika PKS Nenad Đurđević.

Povodom odluke prištinskih vlasti da za 10 odsto podigne porez na uvoz robe iz Srbije, Privredna komora Srbije (PKS) uputiće sutra protestno pismo Evropskoj komisiji i Sekretarijatu CEFTA.

Savetnik predsednika PKS Nenad Đurđević ocenjuje da je potez Prištine da podigne za 10 odsto porez na robu iz Srbije politička odluka koja će negativno uticati na naše privrednike.

Đurđević kaže za Tanjug da je kosovsko tržište za nas veoma značajno i podseća da su naša preduzeća prošle godine plasirala robu na KiM u visini od 440 miliona evra.

- Ova mera će negativno uticati na naše privrednike. Jasno je da je to politička odluka - kaže Đurđević.

Mera prištinskih vlasti je prema oceni Đurđevića odraz odnosa Prištine i Beograda i samog procesa razgovora o normalizaciji odnosa i nije u skladu sa CEFTA sporazumom.

- Kosovo je potpisnica CEFTA i kao takva ne bi trebalo da preuzima mere prema trećim stranama. Na žalost, ovakva odluka ne doprinosi ekonomskoj stabilnosti i saradnji na Zapadnom Balkanu - kaže Đurđević i podseća na činjenicu da Kosovo do decembra predsedava Ceftom i da ovakve odluke utiču na poslovanje naših firmi koje plasiraju svoju robu na KiM.

Smatra i da će zbog odluke Prištine, proizvodi iz Srbije na KiM poskupeti.

- Trenutna situacija je teško rešiva, osim ako poslovna zajednica Kosova ne izvrši pritisak na svoju vladu i međunarodnu zajednicu da povuče ovu odluku. Nije isključeno da mera Prištine može biti kratkotrajna, ali trajno rešenje je normalizacija odnosa na svim nivoima između Beograda i Prištine - zaključuje Đurđević.

#Porez

#Priština

#Srbija

'