AKTUELNO

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas da će se u budućnosti raditi na tome da se prerađivački kapaciteti izmeštaju iz velikih industrijskih centara i da se nalaze tamo gde se nalazi i sama sirovina.

Nedimović je, komentarišući jučerašnju posetu fabrici za preradu prehrambene industrije "La Linea Verde" u Dobrincima kod Rume, istakao da je ta investicija izgrađena tamo gde joj je i mesto, gde se nalazi sirovina, gde se nalaze kooperanti.

- Imaćemo 24 investicije u narednih godinu dana, a od 24 projekta 21 su domaći poljoprivrednici koji žele da unaprede svoje poslovanje i od proizvođača sirovina da pređu u prerađivače, one koji prave veću dodatu vrednost - kazao je Nedimović.

Kako je ministar ranije rekao, srpskoj poljoprivredi je potrebno da unapredi proizvodne kapacitete jer ne treba samo da izvozi sirovinu, na primer kruške u Sloveniju, kao što je bio slučaj pre 30 godina, već treba da ima i svoje preradne kapacitete i na taj način ostvari veću zaradu.

Nedimović je naveo i da to ne isključuje izvoz sirovina i dodao da se prerađenom sirovinom, na primer lepo iseckanom, upakovanom i brendiranom salatom koja se izveze na druga - evropska i svetska tržišta, ostvaruje veća zarada.

- Za to nam je ranije falila tehnologija. Za to je potrebna izuzetno visoka higijena i izuzetan kvalitet same te hrane koja treba da se izvozi - istakao je Nedimović.

Govoreći o Zakonu o zakupu poljoprivrednog zemljišta, ministar je kazao da se mora obratit pažnja na davanje poljoprivrednog zemljišta u zakup, odnosno na to da li treba dati stočarima ili ratarima.

- Nama je stočarstvo jedna od najvažnijih stvari u poljoprivredi, ne samo zbog izvoza i te dodate veće vrednosti, ali mi te stvari moramo ograničiti da ne dođemo u situaciju kao što imamo u poslednjih godinu ili dve dana da u mnogim samoupravama ratari više ne mogu ni da priđu poljoprivrednom zemljištu, jer se farme veštački proizvode - kazao je Nedimović.

Dodao je da danas u Srbiji zvanično ima više stočara nego što ih stvarno ima i to tako što se jedna farma deli na dve da bi se došlo do zemljišta.

- Pravo prečeg zakupa se neće ukinuti, ono će se modifikovati tako da bude na korist i stočara, a sa druge strane da i drugi poljoprivrednici imaju pravo pristupa poljoprivrednom zemljištu - naveo je Nedimović.

On je rekao da u ovom trenutku ima 45 različitih proizvoda koji su zaštićeni oznakom geografskog porekla, te da je to potrebno zaštiti i pred EU.

- Spremili smo novi propis o šemama kvaliteta koji će nam dati mogućnost da upravo ove naše proizvode zaštitimo, a to je važno jer na taj način iskazuju da imaju neki poseban kvalitet - kazao je Nedimović.

#Branislav Nedimović

#Poljoprivreda

'