AKTUELNO

Prognoza u maju predviđala je rast od 2,9 odsto.

Evropska banka za obnovu i razvoj povećala je prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije za ovu godinu sa 2,9 odsto, iz maja, na 4,2 odsto.

Prethodno je EBRD u maju predvidela da će ekonomski rast Srbije u ovoj godini iznositi 2,9 odsto, a 3,5 odsto u 2019. godini.

Kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao, Srbija se prema najnovijem izveštaju Republičkog zavoda za statistiku, po rastu BDP našla među tri trenutno najbrže rastuće evropske ekonomije.

Foto: Tanjug

Realni rast bruto domaćeg proizvoda Srbije iznosio je 4,8 odsto u drugom kvartalu 2018. u odnosu na uporedno tromesečje prošle godine, saopštio je ranije Republički zavod za statistiku.

BDP je u drugom kvartalu, prema desezoniraim podacima, porastao za 0,8 procenata u odnosu na prethodni kvartal.

Miladin Kovačević, ekonomista i direktor Republičkog zavoda za statistiku pre dva meseca predvideo je da će verovatno cela godina, kada je reč o rastu BDP, biti rekodna. On je tada izjavio da bismo mogli očekivati da će se godina završiti sa blizu četiri odsto rasta.

Foto: Printscreen

Srbija je, kako je podsetio predsednik Aleksandar Vučić pre nekoliko dana, po rastu BDP na drugom mestu u Evropi u drugom kvartalu, odmah iza Poljske, a deli treće mesto sa Mađarskom, kada je u pitanju prvo polugodište 2018. godine, posle Irske i Poljske.

Ponovio je da Srbija ima suficit u budžetu, a da će udeo javnog duga u BDP-u do kraja godine biti ispod 50 odsto.

Ovim je promenjeno dugogodišnje stanje u kom je sprska privreda godinama imala deficit u budžetu. Ne samo da je deficit smanjen, već u periodu jun-jul imamo suficit u budžetu 49,1 milijardi dinara, a bio je predviđen suficit od 16,7 milijardi dinara.

Uz smanjenu nezaposlenost, imamo treći rast u Evropi, a samo su Irska i Poljska ispred Srbije, podvukao je predsednik i dodao da je ponosan zbog tih rezultata.

Inače, predsednik Vučić je još 2016. godine obećao da će rast privrede u Srbiji odnosno BDP iznositi 4 odsto, kao i da će to dovesti zemlju u prve dve ili tri države u Evropi, po stopi rasta.

I u ekspozeu koji je predstavio ključni elementi su bili ekonomske reforme, pre svega rast BDP i nova radna mesta i smanjenje deficita.

Ne samo da je ispunjen, čak i više rast BDP već je i nazaposlenost daleko manja, a umesto deficita koji je Srbija godinama kao po pravilu imala i time se dodatno zaduživala sada je ostvaren suficit, što je omogućilo da se plaćaju i smanjuju sve obaveze nastale prethodih godina.

#BDP

#Rast

'