AKTUELNO

Ovi saveti su spas tokom hladnih dana.

Struja se tokom zime troši nekoliko puta više u odnosu na potrošnju tokom letnjeg perioda, a postoji nekoliko faktora koji utiču na tu činjenicu.

Ipak, postoje brojni načini kako da racionalno trošite električnu energiju i samim tim uštedite novac u ovom periodu.

1. Sijalice

Zamenite standardne sijalice (snage 60, 75, 100 vati) led sijalicama, posebno na mestima gde se one dugo koriste (kuhinja, dnevne sobe). Led sijalice troše 10 puta manje struje od običnih, a traju i više od pet godina. Obična sijalica traje nekoliko meseci. Cena jedne led sijalice je oko 270 dinara, dok je cena obične oko 50, međutim, utrošak električne energije sa led sijalicama je mnogo manji.

Foto: Pixabay.com

2. Bojler

Podesite termostat na bojleru tako da greje vodu do 55 ili 60 stepeni Celzijusa. Ne pregrevajte vodu do 75 ili 85 stepeni, jer to utiče na brzo propadanje kazana, stvaranje kamenca i uvećanje potrošnje struje. Naime, voda zagrejana na 75 stepeni se brže hladi, pa je potrebo češće uključivanje bojlera.

Foto: Printscreen Youtube

Dalje, ukoliko se prilikom uključivanja bojlera ne čuje ništa, odnosno radi bešumno, znači da nema kamenca i da je bojler potpuno ispravan. Ukoliko se čuje šum, kao prilikom kuvanja, znači da se u bojleru nataložio kamenac. Tada treba otvoriti bojler, izvaditi grejač i očistiti ga od kamenca šmirglom ili nožem. Isto treba uraditi i u unutrašnjosti bojlera. Bitno je da bojler bude očišćen jer je kamenac istovremeno i termoizolator, te se potrošnja struje poveća za oko 20 odsto.

Svakako se, prilikom čišćenja bojlera, treba zaštititi od strujnog udara iskuljučivanjem određenog osigurača i prekidača za bojler.

Režim rada bojlera treba prilagoditi potrebama i uključivati ga za vreme niže tarife.

3. TA peći

Ukoliko se grejete na TA peć, uključujte je noću. Obične grejalice se ne preporučuju, jer je njihov stepen iskorišćenja katastrofalno mali. Kada je reč o godišnjem proseku, grejanje stana od 65 metara kvadratnih pomoću TA peći koštalo bi oko 30.000 dinara, ako se ona uključuje samo noću. Upotreba klime koštala bi vas nešto više - oko 45.000 dinara.

4. Izolacija stana/kuće

Kupite dihtung trake i postavite ih na prozore. Postoje i aluminijumske dihtung trake koje su odlične, specijalno ukoliko su zazori na prozorima veliki, ali su te treke nešto skuplje. Ogroman procenat toplote se gubi upravo zbog lošeg dihtovanja stolarije.

Jedna od najboljih varijanti izolacije je oblaganje svih spoljnih zidova stiroporom ili stirodurom debljine dva centimetra. Potom se lepi gips karton - ovo je relativno jeftin i vrlo efikasan način uštede energije.

Foto: Pixabay.com

Kada je reč o kvalitetu stolarije, drvena je najslabija kada je reč o očuvanju toplote. Ako imate upravo drvenu stolariju, proverite da li je git ispucao i da li je potpuno nestao, da li je drvo oštećeno, istrulilo, a sve to se može sanirati kitom za drvo, a zatim upotrebom farbe.

5. Kućni aparati

Frižider držite na udaljenosti od šporeta, kako bi mu trebalo manje vremena za hlađanje. Automatski se smanjuje i potrošnja struje.

Lonce, šerpe i džezve sa iskrivljenim dnom ne koristite - vodi je u njima potrebno više vremena da proključa, jer se toplota gubi.

Foto: Pink.rs

Za grejanje manjih količina vode možete koristiti plastične bokale sa grejačima na dnu, takozvane ketlere ili kuvala. Vrlo su efikasni i za kratko vreme zagreju vodu u količinama i do dva litra, a možete ih koristiti i za pripremanje hrane, pranje posuđa, i slično.

#Novac

#Struja

'