AKTUELNO

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj, Nenad Popović, posetio je najveći francuski startap i biznis centar - “Stanica F” u Parizu, i tom prilikom istakao da Srbija želi da primeni najbolja iskustva Francuske u izgradnji inovacionog i startap ekosistema.

On je u razgovoru sa predstavnicima brojnih tehnoloških kompanija koje su prisutne u “Stanici F”, a među kojima su Fejsbuk, Gugl, Majkrosoft, Numa, Ubisoft, naveo da Srbija svake godine ima rast izvoza IT usluga od 30 odsto.

- Inovacije i digitalna ekonomija razvijaju se ogromnom brzinom u Srbiji. Svake godine 42.000 studenata završi neki od tehničkih fakulteta u Srbiji. To je ogroman razvojni potencijal naše zemlje, ali i izvanredan potencijal za privlačenje investicija u digitalni sektor u Srbiji - rekao je Popović, saopštilo je resorno ministarstvo.

On je pozvao francuske tehnološke kompanije da još više ulažu u Srbiju i da u našoj zemlji otvaraju svoje razvojne i istraživačke centre, jer, prema njegovim rečima, nigde u regionu neće imati konkurentnije uslove za razvoj i inženjere sa više talenta i znanja nego u Srbiji.

Popović je razgovarao i sa predstavnicima francuske kompanije Tales, specijalizovane za sajber bezbednost, i tom prilikom istakao važnost razmene ekspertiza, ali i podataka između zemalja, kako bi se osigurala zaštita nacionalnih sistema, privreda, ali i stanovništva, od globalnih sajber pretnji.

Stanica F okuplja čitav startap ekosistem pod jednim krovom, omogućavajući laku komunikaciju između privrede, startap kompanija i investitora. U ovom trenutku u Stanici F prisutno je 1034 startap kompanija.

Stanica F prostire se na površini od 34.000 metara kvadratnih, ima 3000 radnih prostora, 8 sala za događaje, više od 60 sala za sastanke, 31 startap program.

U delegaciji Srbije koja je posetila Stanicu F, a koju predvodi ministar Nenad Popović, nalaze se i direktor Vladine kancelarije za Informacione tehnologije i elektronsku upravu, Mihailo Jovanović, kao i članovi Inicijative Digitalna Srbija, prevođeni direktorom Nebojšom Đurđevićem.

#Nenad Popović

'