AKTUELNO

Forum “Španija-Srbija” je prilika da se vide potrebe i mogućnosti dve zemlje i mislim da će ovaj forum veoma pospešiti naše odnose, izjavio je danas ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

On je na otvaranju prvog poslovnog foruma “Španija-Srbija”, u beogradskom hotelu “Hilton”, istakao da Srbija i Španija imaju izvanredne političke odnose i podsetio da je Španija jedna od zemalja koja nije priznala nezavisnost Kosova i Metohije.

- Naši odnosi su već decenijama zaista sjajni, ali mi se čini da ekonomski odnosi zapravo ne prate te političke odnose - rekao je ministar.

Istakao je da životna sredina jedna od delatnosti koja u Srbiji postaje sve važnija i precizirao da je plan da se u narednih 30-ak godina u tu oblast investira oko 15 milijardi evra.

Trivan je istakao da Španija ima iskustva i u oblasti životne sredine i u drugim oblastima i da je sasvim jasno da imamo o čemu da razgovaramo.

- Ustvari, najpre moramo dobro da se upoznamo, a ovaj forum je način da se vide potrebe i mogućnosti Srbije i Španije i zbog toga mislim da će ovo jako pospešiti naše odnose - rekao je Trivan i izrazio zadovoljstvo što prisustvuje forumu “Španija-Srbija”.

Naveo je da Srbija već ima priličan broj španskih investicija, što manjih što većih, i pozvao španske kompanije da, poštujući naše zakone, investiraju u Srbiju i zarade na tome što će investirati.

Državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoran Lakićević rekao je da se 90 odsto kapitalnih projekta u Srbiji implementira kroz Ministarstvo, te da su u poslednje četiri godine ostvarene velike investicije.

Foto: Tanjug

Pozvao je španske kompanije na zajednički rad na nekim budućim projektima u Srbiji i naveo da bi za građevinske firme iz Španije možda bilo interesantno da učešuju ne samo u izgradnji projekata, već i u poslovima u vezi sa projektovanjem , nadžorom i samoj pripremi prjekata.

U Srbiji se, kaže, na osnovu bilateralnih sporazuma realizuju projekti relativno velikih vrednosti merenih milijardama evra, te da Srbija takve sporazume ima sa Kinom, Rusijom, SAD, ali i sa Nemačkom i Mađarskom.

- Tu postoji mogućnost za španske fime da učestvuju kao podizvođači u nekim od ovih prjekata, takođe i u fazi pripreme projekata i samog nadžora. S ozbrom da su to projekti velike vrednosti mogu biti intersantni za neke od vaših firmi - naveo je Lakićević.

U Srbiji projekte finansiraju i evropske finansijske institucije i takvi konkursi za javne nabavake su otovoreni za sve firme, pa i španske.

Naglasio je i da se projekti finansiraju iz fondova EU, kao što su IPA fondovi, i tu je reč o projektima vrednim stotine miliona evra, među kojima je dosta njih vezano za Dunavski koridor.

Precizirao je da se ti projekti odnose na vodni transport, odnosno za osposobljavaje Dunavskog koridora kao jednog od prioritetnog koridora za ovaj deo Evrope.

#Goran Trivan

#Svetski ekonomski forum

'