AKTUELNO

Zajednička evropska valuta koristi se u 19 zemalja evrozone.

Evro je uveden 1. januara 1999. godine, i prvobitno je postojao samo kao virtuelna valuta u računovodstvenim i finansijskim transakcijama. Od 1. januara 2001. godine u opticaj ulaze novčanice i kovanice evra.

Grafički simbol evra "€€" izveden je iz grčkog slova epsilon i označava prvo slovo reči Evropa, a dve paralelne linije trebalo bi da simbolizuju stabilnost jedinstvenog evropskog novca.

Kovanice u svim zemljama imaju isto lice, ali je naličje dizajnirano u svakoj zemlji drugačije. Tako se na primer Austrija opredelila za Mocarta, a Irska za keltsku harfu.

Sa druge strane, novčanice evra nikada ne prikazuju ljude ili stvarna mesta, već samo ilustracije fiktivne arhitekture.

Foto: Pixabay.com

Kako ocenjuje AFP, uvođenje evra nije rezultiralo ljubavlju na prvi pogled, jer su ga mnogi građani doživeli kao prelazak na nepoželjna poskupljenja. U Nemačkoj, novoj valuti je dat nadimak "teuro", nastao spajanjem nemačke reči "tojer (teuer) - skupo" i evra. Takav stav prema evru je, međutim, vremenom splasnuo, zahvaljujući lakoći putovanja i prekograničnog poslovanja, i odsustvu brige o fluktuaciji kurseva.

Danas, 56 odsto ljudi u 19-članom bloku smatra da je postojanje evra dobra stvar za njihovu zemlju, pokazali su rezultati ankete Evropske komisije u kojoj je učestvovalo 17.500 građana evrozone. Među onima starosti od 15 do 24 godine, evro je podržalo čak 68 odsto.

S. P.

#EU

#Evro

#Rođendan

'