AKTUELNO

Brnabić je čestitala zaposlenima i rukovodstvu BAT-a jubilej poslovanja u Srbiji i podsetila da je prošle godine u fabrici u Vranju otvoren nov proizvodni pogon.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić obišla je danas kompaniju Britiš amerikan tobako (BAT), koja obeležava 15 godina poslovanja u Srbiji i istakla da je ta kompanija od 2003.godine budžetu Srbije donela više od dve milijarde evra. Brnabić je čestitala zaposlenima i rukovodstvu BAT-a jubilej poslovanja u Srbiji i podsetila da je prošle godine u fabrici u Vranju otvoren nov proizvodni pogon.

- Čula sam da taj pogon ostvaruje odlične rezultate i razgovarali smo danas o tome da sledeće godine otvorimo još jednu proizvodnu liniju - rekla je premijerka na svečanosti u BAT-u.

Foto: Tanjug

Ona je navela da je BAT važan igrač za duvansku industriju Srbije koja čini 11 odsto ukupnih poreskih prihoda u budžetu i istovremeno ostvaruje i značajan spoljno-trgovinski suficit. Premijerka je istakla da danas dve velike kompanije duvanske industrije, BAT i Filip Moris, slave jubilej poslovanja u Srbiji i to na jugu zemlje gde su nam, kako kaže, investicije i nova radna mesta najpotrebnija.

Brnabić je zahvalila BAT-u na ukupnoj investiciji od 270 miliona evra u Srbiji i istakla da je reč o društveno odgovornoj kompaniji koja je "pravi partner Vranju i Srbiji".

Obeležavanju jubileja poslovanja britanske kompanije u Srbiji i preuzimanja Duvanske industrije Vranje, prisustvovao je i generalni direktor BAT-a za Srbiju i Crnu Goru Sotiros Kosturos koji je istakao da je ta kompanija u proteklih 15 godina u Srbiji uložila više od 270 miliona evra, od čega je više od 120 miliona evra investirano u modernizaciju fabrike u Vranju. Kako je rekao, BAT je postao proizvodni centar za zemlje CEFTA sporazuma.

- Trenutno zapošljavamo oko 500 ljudi u Srbiji i ponosni smo što smo u poziciji da povećavamo taj broj - rekao je Kosturos. On je naveo da je petnaestogodišnjica poslovanja BAT-a u Srbiji obeležena ranije predstavljanjem uređaja za zagrevanje duvana - Glo.

Foto: Tanjug

- To je još jedan pokazatelj našeg poverenja u tržište Srbije - rekao je Kosturos i dodao da će BAT nastaviti trend ulaganja i zapošljavanjs i u drugim segmentima poslovanja na srpskom tržištu. Direktor fabrike BAT Vranje Ričard Vredenberg izrazio je zadovoljstvo postignutim rezultatima u proteklih 15 godina i istakao da je godišnja proizvodnja fabrike u Vranju uvećana za četiri puta u poređenju sa početnim obimom.

Kako je rekao, proizvodnja za izvoz povećana je od početnih tri odsto do skoro 30 odsto ukupne proizvodnje. "Zahvaljujući stalnoj modernizaciji i unapređenju proizvodnje, naše postrojenje u Vranju postalo je jedno od najboljih u BAT grupi", naglasio je Vredenberg.

On je naveo da je fabrika nedavno proslavila još jedan jubilej-pet godina bez incidenata i povrede na radu što, kako kaže, pokazuje da su zaposleni jedan od prioriteta kompanije BAT. Od privatizovanja Duvanske industrije Vranje 2003.godine do danas, BAT je uplatio više od dve milijarde evra u budžet Srbije putem i akciza, a u prošloj godini ovaj doprinos iznisio više od 280 miliona evra.

#Ana Brnabić

#Vranje

'