AKTUELNO

Vrpcu su zajedno presekli ministar privrede Goran Knežević, ministar finansija Siniša Mali, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, generalni direktor kompanije ''Novares'' Pjer Bule, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondolini.

Svečanim presecanjem vrpce u Zrenjaninu je danas zvanično pušten u rad prošireni pogon u okviru fabrike "Novares Srbija" za proizvodnju plastičnih komponenti za automobilsku industriju, u kojem će posao dobiti još 50 ljudi.

Foto: Tanjug

Reč je o francuskoj multinacionalnoj grupaciji "Novares", koja je u Srbiji počela delatnost pre nekoliko godina na Lazarevačkom drumu, kraj magistralnog puta Zrenjanin - Vršac, a u sastavu Slobodne zone.

Proširenjem od 3.000 metara kvadratnih, celokupni prostor fabrike je uvećan za jednu trećinu, a novi deo je opremljen poslednjom tehnologijom i robotima,uključujući i pet presa za brizganje i čistu sobu za dve nove proizvodne linije koje će proizvoditi komponente motora (water outlet) koristeći tehnologije infracrvenog zavarivanja, automatskog ugrađivanja komponenti i metode za proveru curenja.

Foto: Tanjug

"Novares" će u ovoj fabrici 2019. godine povećati broj zaposlenih sa sadašnjih 190 na 240.

Projekat proširenja, vredan 5.250.000 evra, sproveden je uz podršku Pokrajinske vlade (200.000 evra) i Vlade Srbije (300.000 evra).

Foto: Tanjug

Kompanija "Novares" najveći deo svojih komponenti plasira "Fijatu Srbija" preko kragujevačke Slobodne zone. Radi još za pogone francuske grupacije PSA u Slovačkoj i Iranu, za rumunsku Dačiju i grupu Jaguar-Land Rover u Austriji.

#Fabrika

#Zrenjanin

'