AKTUELNO

Srbija je u prvih pet najpoželjnijih država za ulaganje.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež rekao je da vrlo brzo očekuje nekoliko novih velikih investicija u poljoprivredu i elektronsku industriju.

Čadež je podsetio da ćemo ove godine, kada je reč o stranim direktnim ulaganjima, kako se očekuje, dostići i verovatno za nekoliko desetina miliona evra premašiti rezultat iz prethodne godine kada smo privukli 1,8 milijardi evra.

To govori o stabilnom prilivu, sa tendencijom rasta broja završenih i početih investicionih projekata, rekao je čadež i izrazio očekivanja da čemo 2017. imati još veči priliv stranih investicija.

Prema njegovim rečima, međunarodna poslovna zajednica Srbiju sve više prepoznaje kao veoma dobru investicionu destinaciju.

- Iz 2016. izlazimo kao jedna od pet najpoželjnijih destinacija za ulaganje u industrijske projekte u Evropi, prema ocenama revizorske kuče Ernst i Jang. Napredak je očigledan, ne samo u ekspertskim studijama i analizama, več i u svakodnevnoj, direktnoj komunikaciji koju Privredna komora Srbije ima sa inostranim kompanijama - kaže Cadež navodeći da je sve više zainteresovanih, kako za grinfild investicije tako i za strateška partnerstva.

Po rečima predsednika PKS, samo u ovoj godini u Srbiji je otvoreno oko 30 novih fabrika i pogona, počela je realizacija i ugovoren početak više od 20 velikih investicija, a o novim investicionim projektima vode se pregovori sa gotovo 30 međunarodnih kompanija.

Jedna od najvažnijih zadataka Privredne komore Srbije, po rečima Cadeža, i naredne godine ostaje internacionalizacija naše privrede - privlačenje novih investicija i povečanje izvoza naših kompanija.

I. P.

#Investitori

#Marko Čadež

#Privredna komora Srbije

'