AKTUELNO

Ministar za regionalni razvoj Milan Krkobabić danas je obišao poljoprivrednu zadrugu "Euro-Duo-Kalem" u Lazarevcu kod Kruševca, gde je pohvalio domaćine iz Rasine koji su uložili znanje, novac i uz pomoć države napravili objekat koji je, kako je rekao, u rangu velikih svetskih investitora.

- Izmeštanjem 150 hiljada kubnih metara zemlje potpuno je izmenjena geografija čitavog kraja - rekao je Krkobabić, koji je prethodno u Gradskoj kući Kruševca sa gradonačelnicom Jasminom Palurović i i predsednikom Akademijskog odbora za selo Draganom Škorićem razgovarao na temu zadrugarstva, mera za oživljavanje srpskog sela i ravnomernog regionalnog razvoja naše zemlje.

- Ove godine je u budžetu opredeljeno četiri puta više sredstava nego lane i to je jasan znak da radimo pravu stvar. Isto tako, lokalne samouprave moraju da nam budu partner na tom putu, tako što će osim administrativno-tehničke podrške zadrugama, opredeliti posebna sredstva za tu namenu - rekao je ministar.

Krkobabić je izjavio i da tek predstoji rad na novoj politici ravnomernog regionalnog razvoja i da je u tom cilju neophodna izrada mape rejona uz institucionalno utemeljena rešenja.

Foto: Beta

Gradonačelnica Kruševca zahvalila je ministru na poseti i ocenila kako je teritorija opštine poznata po voćarstvu, povrtarstvu, gajenju sadnog materijala i kalemova, kao i stočarstvu, te da su joj potrebni podsticaji u razvoju i udruživanju, pa će grad nastaviti da uvećava, a zašta je već odvojen namesnki fond koji treba da poboljša kvalitet života seoskog stanovništva.

Inače, zemljoradničkoj zadruzi "Euro -Duo Kalem" u Lazarevcu, koju je ministar obišao, dodeljeno je 11,3 miliona dinara bespovratnih sredstava iz prošlogodišnjeg Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja.

Zadruga uspešno posluje od 2006. godine, bavi se gajenjem voća i proizvodnjom sadnog materijala, a sa osam članova i preko 40 kooperanata (sa teritorije opština Kruševac, Trstenik i Varvarin), godišnje proizvede skoro milion voćnih sadnica i 500 tona svežeg voća (jabuka, krušaka, šljiva, trešanja...) namenjenih uglavnom izvozu u Rusiju, Gruziju, Kazahstan, Tadžikistan, Uzbekistan i Kirgistan.

Foto: Beta

Zadruga je novcem dobijenim iz Programa kupila minusno/plusnu lager komoru za skladištenje voća, povrća i sadnog materijala.

Predsednik Akademijskog odbora za selo Dragan Škorić ocenio je da su svi preduslovi tu da ova zadruga postane stožer razvoja ovog voćarskog kraja i da se očekuje da se višim stepenom prerade pozicionira i na stranom tržištu.

Direktor zadruge Dejan Miladinović rekao je da su spremni za novi korak, u smislu viših faza prerade, na čemu se nadaju da će zaraditi i više nego na prodaju primarnog proizvoda.

#Milan Krkobabić

'