AKTUELNO

Kompanija Leoni, koja u Srbiji ima tri fabrike i gradi četvrtu, želi da poveća ulaganja, izjavio je danas član Borda direktora Leoni grupe i direktor Leoni divizije kablovskih sistema Martin Štutem.

Leoni je u Kraljevu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, započeo izgradnju četvrte fabrike kablova u našoj zemlji, koja će zaposliti 5.000 radnika.

- Imamo veliku investiciju, velika fabrika se polako gradi i ovde će biti pravljeni visokokvalitetni proizvodi - rekao je Štutem.

Naveo je da će 5.000 srpskih radnika raditi biti zaposleno u novoj fabrici.

Podsetio je da je kompanija osnovana pre više od 100 godina i da sada proizvodi u više od 90 postrojenja širom sveta.

Štutem je kazao da se Leoni tranformiše u skladu sa najnovijim tredovima u automobilskoj industriji, koji podrazumevaju električna vozila i autonomna vozila.

Kaže da je ta kompanija u Srbiji do sada investirala 90 milona evra u objekte i opremu u Srbiji i da su stekli veliko poverenje u našu zemlju.

On je zahvalio sprskim vlastima na velikoj podršci i naglasiao da su do sada uložili i više od 50 miliona evra na ime poreza i doprinosa za radnike, za promet domaćim dobavljačima 28 miliona evra i više od 400.000 evra da je uloženo u obuku zaposlenih.

Generalni direktor kompanije Leoni Srbija Klemens Saks je rekao da su toj kompaniji veoma srećni zbog gradnje još jedne fabrike u Srbiji, kao i time što postoji veliko interesovanje za sve njihove aktivnosti.

Dodao je da je trebalo da polažu sa predsednikom Vučićem kamen temeljac, ali da nisu mogli da se vremenski usklade tako da su danas zvanično započeti radovi, iako su oni veće krenuli pre nekog vremena.

- Dobro radimo na ovom projektu zahvaljujući nekopliovanoj birokratiji. Brzina izgradnje je takva da smo već ispred našeg roka. Pre godinu dana smo doneli odluku da povećamo prisustvo u Srbiji, četiri lokacije su nam ponuđene i odabrali smo Kraljevo, zbog tržišta rada i veličine parcele, ali i novoog autoput od Čačka do Beograda - kaže on.

Saks ističe da će fabrika u Kraljevu biti izgrađena u četiri faze i da će na kraju imati 45.000 kvadrata proizvodnog pogona i još oko 20.000 kvadrata za kancelarije, menzu i druge prostorije.

Takođe, prvih 6.500 kvadrata će biti završeno do kraja godine, dodao je on.

Naglasio je da će čitava fabrika biti završena u prvom kvartalu 2020. godine. Planirano je da će do kraja 2023. biti postepeno zaposleno 5.000 radnika.

Saks je radnicima obećao najbolje uslove rada.

- Leoni će sa velikim rastom u Srbiji biti najveći privatni poslodavac. Želimo da budemo i najbolji poslodavac, da naši ljudi dobijaju najbolje uslove rada., rekao je Saks i istakao da će se u Kraljevu proizvoditi kvalitetni proizvodi i da će biti na vreme isporučivani kablovi za Mercedes na raznim lokacijama širom Evrope.

Ambasador Nemačke Tomas Šib je poručio da Srbija i Nemačka treba još više da jačaju bilateralnu saranđu i da ekonomija igra važnu ulogu u međusobnim odnosima dve zemlje.

Šib je rekao da mu je velika čast što je posetio gradilište Leonija u Kraljevu i dodao da je to njegovo prvo putovanje izvan Beograda.

Kaže da će fabrika Leonija u Kraljevu biti najveća u Srbiji i da imaju dobre rezultate još od gradnje prve fabrike 2009. godine u Prokuplju.

- Razvoj Leonija u Srbiji je dobar primer. U Srbiji posluje 400 preduzeća koja imaju 50.000 radnih mesta, a uložila su dve milijarde evra od 2000. godine. Nivo poslovanja nikada nije bio jači  - naglasio je ambasador.

Dodao je da treba dalje poboljšati poslovno okruženje, unaprediti vladavinu prava i slično.

Šib je istakao da Nemačka podržava ekonomske reforme Srbije i da bi taj pozitivni trend mogao još da se ojača, kao i da će Nemačka pružiti pomoć Srbiji po tom pitanju, kao i u daljim evrointegracijama.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić je zahvalio predsedniku Vučiću ističući da je svojom snagom doprineo da se gradi prva fabrika u Kraljevu posle nekoliko decenija.

Terzić kaže da je posle 2000. grad opusteo i da su bile zatvorene fabrike, kao i da je to bio zaboravljen grad, dok je danas drugačija situacija.

- Kraljevo opet ima perspektivu, biće zaposleno nekoliko hiljada radnika. Ova invesitcija znači život za sve Kraljevčane  - naglasio je gradonačelnik.

#Fabrika

#Leoni

#Srbija

#investicije

'