AKTUELNO

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić govoreći o stvaranju zajedničkog ekonomskog prostora istakao je da je predsednik Vučić na sastanku u okviru Berlinskog procesa pokrenuo tu ideju i da bi se time pomoglo ekonomijama.

- Tada se načelno postigla saglasnost da se ide u pravcu zajedničkog ekonomskog prostora, dakle da se ovih šest ekonomija, pet država plus Kosovo, tretiraju kao jedan prostor, da nema barijera, da ljudi mogu slobodno da cirkulišu, da imamo mobilnost radne snage, da nema zaustavljanja kamiona. Mi bismo tako pomogli ekonomijama - kazao je Ljajić za Novo jutro televizije Pink.

On je rekao da građani na KiM, na primer, zbog vancarinskih barijera koje je Priština uvela ka Beogradu brašno plaćaju skuplje i 30 odsto.

Ljajić objašnjava da uvođenje takvih protekcionističkih mera Prištine na kraju plaćaju građani koji žive na Kosovu, a Priština tim merama, kaže, ustvari pomaže interesnim lobijima dok privreda na KiM ne postaje konkurentna.

Navodi podatke da Srbija u BiH izvozi više nego u Rusiju kao i da je izvoz naše zemlje u Makedoniju vredan 600 miliona evra.

- Treba da učinimo sve da napravimo zajednički ekonomski prostor i uklonimo sve barijere - poručuje Ljajić.

Foto: TvPink Printscreen

Govoreći o ponudi Telekoma Srbije za kupovinu Telekoma Albanije koji je u vlasništvu Dojče Telekoma, ministar je rekao da će se u narednom periodu videti da li će pobediti ekonomski ili politički argumenti.

Ljajić kaže da je učešće na tenderu srpske kompanije važan poslovan potez.

- Videćemo da li tu sad preovladavaju politički ili ekonomski argument - kazao je Ljajić.

Kaže da treba sačekati da li će neko imati veću ponudu od srpskog operatora, te da li se traže razlozi za odbijanje ponude iz Srbije.

- Ako se traže razlozi za odbijanje, onda je to svojevrstan signal, pre svega politička poruka - ocenio je Ljajić.

Objašnjava da je za našu kompaniju bitno da se pozicionira kao važan regionalni igrač na tržištu telekomunikacija.

- To svakako utiče na kredibilitet kompanije. Ova aktivnost isključivo je usmerena da se proširi poslovanje, da se poveća broj korisnika, da se podigne vrednost kompanije, jer ako se sutra Telekom bude prodavao, naravno da će njegova vrednost biti veća ako posluje u pet ili šest država, nego ako posluje u dve ili tri zemlje - objašnjava Ljajić.

U tom smislu, želja Telekoma da učestvuje na tenderu za kupovinu albanskog operatora je "apsolutno dobar i ispravan ekonomski potez", rekao je Ljajić.

Komentarišući pitanje Kosova i Metohije Ljajić je rekao da bi bilo dobro da oni koji zagovaraju zamrznuti konflikt kažu koliko on treba da traje, kao i to šta treba u svetu da se dogodi pa da se konflikt odmrzne.

- Oni treba da kažu šta se dešava kada se konflikt odmrzne, da li se onda ratuje ili se pregovara. Ako se pregovara, kakvo je onda konačno rešenje. Mi ovde imamo jedan predlog koji je zapravo samo odgađanje rešavanja tog pitanja, a u međuvremenu niko ne postavlja pitanje šta se time dobija što se rešavanje tog konflikta prolongira, da li će broj Srba biti manji ili veći i kako misle da ti ljud prežive u stanju stalnih napetosti i tenzija - izjavio je Ljajić i dodao:

- Paradoks je da je na Kosovu Tačijeva opozicija, a Tači je zagovarao ubrzavanje rešavanja tog pitanja i postizanje nekog dogovora, kao kontraargument govorila da ne treba da žure i da vreme radi za njih. Objektivno, nije realno očekivati da će za 10 ili 20 godina biti više Srba na KiM - ocenio je Ljajić.

Govoreći o jučerašnjim izborima u BiH i očekivanjima od saradnje Milorada Dodika i Željka Komšića, Ljajić je rekao da će sve teško funkcionisati, bez izbalansiranog pritiska međunarodne zajednice, bez obzira ko je ušao u Predsedništvo BiH.

- Nismo ni do sada imali sjajnu situaciju i mislim da će dosta teško sve ići. Kao i za pitanje KiM gde će teško doći do rešenja, bez izbalansiranog pritiska međunarodne zajednice. Bez međunarodne zajednice, teško će sve funkcionisati, bez obzira ko je ušao u Predsedništvo BiH - rekao je Ljajić.

Foto: TvPink Printscreen

Kada je reč o napadu na Milorada Pupovca u Zagrebu, Ljajić je rekao da je to rezultat višemesečne besomučne kampanje.

- Napada se čovek koji je glasao za Ustav, koji je i za vreme rata ostao u Hrvatskoj - primetio je Ljajić.

Ako postoji umereni političar, čovek liberalno-demokratskog opredeljenja, onda je to Milorad Pupovac, istakao je Ljajić i dodao da kada se napada takav čove, šta onda može da očekujem "običan" čovek srpske ili neke manjinske zajednice.

Ljajić je govoreći o poseti Kazahstanu istakao da će delegaciju Srbije, predvoditi predsednik Aleksandar Vučić, i da je ta poseta od izuzetnog značaja po našu zemlju.

On je rekao da broj ministara koji će biti članovi delegacije govori o značaju koju naša zemlja pridaje toj poseti.

Kazahstan je, prema njegovim rečima važna i bogata zemlja u tom regionu.

- Cilj posete je da povećamo robnu razmenu koja iznosi sada 80 miliona dolara. Takođe je cilj da sa kazahstanske strane dobijemo fleksibilnost oko sporazuma o slobodnoj trgovini sa evroazijskim savezom. Nadam se da ćemo imati mogućnost slobodnog pristupa tom velikom tržištu - kazao je Ljajić.

On je izrazio uverenje da će poseta Kazahstanu biti veoma korista za našu zemlju.

Predsednik Srbije Vučić otputovaće danas posle podne sa delegacijom u Kazahstan, gde će se sutra i prekosutra sastati sa predsednikom te države Nursultanom Nazarbajevim, kao i drugim predstavnicima te zemlje.

#Rasim Ljajić

'