AKTUELNO

Predsednik Privredne komore Srbije kaže da je ovo još jedan rezultat unapređenog dijaloga poslovne zajednice i vlade.

Vladin paket stimulativnih mera za rasterećenje i podsticaj privrednom rastu i novom zapošljavanju, koji je danas predstavio ministar finansija Siniša Mali, zaista je dobra vest za privredu, kaže predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež. To je, navodi Čadez još jedan rezultat unapređenog dijaloga poslovne zajednice i vlade, koji u ime svojih članica vodi Privredna komora Srbije.

- Odluka da se ukinu doprinosi za osiguranje u slučaju nezaposlenosti na teret poslodavca i pojedini parafiskalni nameti, kao i promena načina obračuna amortizacije, prvi je i značajan korak u rasterećenju privrede. Možda ne toliko po visini ušteda koje će kompanije u ovom trenutku pojedinačno ostvariti, ali sigurno kao uvod u celovitu reformu poreskog sistema, dogovorenu sa MMF-om, kroz koju će se u narednim godinama realizovati i inicijative privrede za značajnije smanjenje poreza i doprinosa - ocenjuje Čadež.

Dodaje da je to ujedno dokaz da su se, zahvaljujući reformama sprovedenim u proteklim godinama, stekli uslovi da se privredna aktivnost podstakne i smanjenjem opterećenja na zarade.

- Dostigli smo tačku od koje privredni razvoj možemo podržati i stimulativnijom poreskom politikom i većim podsticajima, na način koji neće ugroziti izvršenje obaveza države, a Srbiju će učiniti atraktivnijom poslovnom i investicionom destinacijom - smatra predsednik Komore.

Čadež je uveren i da će nastavak započete transformacije i modernizacije Poreske uprave doneti bolji servis, jednostavnije i transparentnije procedure, bolju komunikaciju privrede sa poreskom administracijom i brže sistemsko rešavanje nekih problema sa kojima su se privrednici suocavali u proteklom periodu.

Privredna komora Srbije je, napominje, uključena i aktivno učestvuje u radnoj grupi za modernizaciju Poreske uprave.

- Za privredu su posebno značajne mere koje će direktno uticati na unapređenje konkurentnosti – paket podsticaja za razvoj i bolje korišćenje inovativnog potencijala i povezivanje kapitala velikih kompanija sa malim inovativnim, što je inicirala PKS, kao i povećanje javnih investicija u infrastrukturu - naglašava on.

To, po rečima Čadeža, potvrđuje da je država konsolidacijom javnih finansija i rešavanjem statusa nekih velikih sistema, stvorila prostor za veća budžetska ulaganja u razvojne projekte, snažniju podršku zdravom delu privrede i ubrzanje strukturnih reformi.

#Marko Čadež

#Privredna komora Srbije

'