AKTUELNO

Međunarodni monetarni fond (MMF) pozitivno je ocenio energetski sistem Srbije, a naročito rad energetskih kompanija Elektroprivrede Srbije i "Srbijagasa" - izjavio je danas srpski ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Antić je rekao i da Srbija nastavlja da unapređuje rad tih kompanija i da će u narednom periodu prioriteti biti povećanje naplate, smanjenje gubitka i povećanje efikasnosti svih proizvodnih procesa.

- Neću dozvoliti da se moje kolege i ja opustimo, mi povećavamo energetsku efikasnost Srbije ne zbog MMF-a, već zbog građana i zato što su nam energetske komanije stubovi razvoja - rekao je Antić.

Podsetio je da je Srbija već nekoliko godina pod monitoringom MMF-a i Svetske banke koje prate energetski sistem Srbije i kazao da je Srbija stoički podnela prvu fazu ocene koja je, navodi, bila poprilično loša.

- Radili smo naporno i posvećeno da ispravimo to stanje u energetskom sistemu i kompanijama i došli smo u poziciju da nas MMF za to pohvali - rekao je Atnić.

Navodi da je Srbija dobila i pohvalu od šefa misije MMF-a u Srbiji Džejmsa Rufa za pronalaženje strateškog partnera za RTB Bor.

- Lično sam razgovarao s Rufom o RTB-u i on je pokazao prijatno iznenađenje kako smo dobro izgurali ovo strateško partnerstvo za RTB, uzimajući u obzir poziciju sa koje smo krenuli - kaže Antić.

#EPS

#MMF

#Srbija

'