AKTUELNO

Srbija i Rusija će u budućnosti razvijati čvršću saradnju u oblasti inovacija i digitalne ekonomije u obostranom interesu, zaključeno je na sastanku ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića sa savetnikom predsednika Rusije zaduženim za digitalnu ekonomiju Dmitrijem Peskovim.

Peskov je pozvao srpske kompanije da povećaju svoje prisustvo na tržištu Rusije, kao i da učestvuju na konkursima koje raspisuje ruska država, saopšteno je iz kabineta ministra Popovića.

Popović i Peskov su istakli spremnost da u narednom periodu Srbija i Rusija razvijaju široku saradnju u oblasti inovacija i digitalizacije, kao i da ostvare čvršću integraciju inovacionih ekosistema dve države.

Foto: Tanjug

Dogovorena je saradnja srpskih i ruskih visokotehnoloških i startap kompanija, sa perspektivom dolaska većeg broja ruskih kompanija na tržište Srbije, kao i saradnja Univerziteta dve zemlje u oblasti inovacija i istraživanja.

Peskov je izrazio zadovoljstvo zbog toga što su vodeće ruske tehnološke kompanije, kao što je Jandeks, već prisutne na tržištu Srbije, izrazivši nadu da će uskoro u Srbiji svoje poslovanje započeti i kompanije Kasperski i Mejl.ru grupa.

Foto: Tanjug

Savetnik predsednika Vladimira Putina prihvatio je poziv ministra Popovića da poseti Srbiju i lično se uveri u kapacitete srpskih tehnoloških kompanija i mere koje Vlada Republike Srbije sprovodi za razvoj inovacija i digitalizaciju ekonomije Srbije.

#Dmitrij Peskov

#Nenad Popović

#Rusija

#Srbija

'