AKTUELNO

Javna gradska preduzeća će ove godine uplatiti u budžet grada 5,4 milijarde dinara profita, rekao je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je, obrazlažući rešenja o raspodeli dobiti preduzeća za 2017. godinu, rekao da ona deo dobiti, do 85 odsto, uplaćuju u gradsku kasu.

- Ove godine će naša javna preduzeća uplatiti 5,469 milijardi dinara u budžet i to pokazuje koliko ona dobro rade - rekao je Vesić.

Dodao je da su 2010. godine preduzeća uplatila u budžet grada 1,8 milijardi dinara, 2012. godine 525 miliona, 2013. godine 342 miliona dinara.

- Onda je krenuo rast 2014. - 984 miliona, 2015 - 4,3 milijarde.. i sada smo skoro na 5,5 milijardi dinara dobiti preduzeća - naveo jeVesić te poručio da ne pristaje na priče da javna preduzeća ne treba da ostvaruju dobit, jer to znači da su im cene usluga visoke.

To, dodao je, nije tačno, i istakao da javna preduzeća treba da imaju kvalitetne usluge, a dobit se uplaćuje u budžet radi ostvarivanja drugih potreba - za vrtićima, školama…

Najavio je restrukturiranje nekih javnih preduzeća, najpre Gradske čistoće, koja će, kaže, sa preuzimanjem deponije Vinča francuskog konzorcijuma, morati da promeni način rada.

Neka preduzeća će delimično izaći na tržište, naveo je i dodao da će Grad inicirati izmene zakona, jer postoji potreba da izađu na tržište.

Najavio je takođe da nas brzo čeka formiranje zajedničkog preduzeća između vodovoda iz Beograda i Budimpešte, kojim će zajednički izaći na treća tržišta.

Infostan će, kaže, početi da radi i za druge gradove u Srbiji.

Podsetio je da Grad ima problem sa dva preduzeća - Sava centrom i Ggarsdkim saobraćajnim.

Za GSP, kaže, Grad izdvaja skoro 24 milijarde dinara, a, budući da od naplate karata zaradi 9 milijardi, to znači da su subvencije 15 milijardi.

- To je nedopustivo. Gradski prevoz nigde nije profitabilan, ali ne može da se subvencioniše sa dve trećine - rekao je zamenik gradoančelnika i dodao da se radi na restrukturiranju preduzeća, nabavci novih autobusa i povećanoj naplati karata.

Podsetio je i da pokušaj uspostavljanja javno-privatnog partnersta za Sava centar nije završen uspehom, jer Grad nije hteo da prihvati nedogovarajuću ponudu.

Odbornik grupe Aleksandra Šapića Željko Ivanji primetio je da je za širu diskusiju pitanje da li javna preduzeća treba da ostvaruju dobit i da li bi je ostvarivali da imaju konkurenciju.

#Budžet

#Goran Vesić

#Profit

'