AKTUELNO

PKB ostaje poljoprivredni kombinat kao što je i bio, a priče koje su se u medijima pojavile da će ga neko pretvoriti u građevinsko zemljište su "gluposti", izjavio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

- PKB je važan za Beograd, on ostaje poljoprivredni kombinat kao što je i bio, priče koje se plasiraju u medije da će neko pretvoriti u građevinsko zemljište, gluposti su. Grad odlučuje šta je građevinsko zemljište, a šta nije, odnosno država odlučuje. To je poljoprivredno zemljište i ostaće takvo - kazao je Vesić.

Istakao je da je važno da postoji strani partner koji ima novca i koji može da uloži u proizvodnju i da građanima obezbedi dodatna radna mesta, i najavio veći broj zaposlenih i bolji kvalitet proizvoda.

Prema njegovim rečima, PKB je bio promašen politički projekat koji je služio za to da ga "jednog dana neko kupi za jeftine pare".

- PKB je bio politički projekat bivše gradske vlasti, odnosno Dragana Djilasa, koji je pokušavao da od PKB-a stvori ono što nije mogao i radeći suprotno zakonima ekonomije. Kada smo mi 2013. preuzeli vlast i ušli u PKB, zatekli smo situaciju da nije ni jedan račun za struju bio plaćen, ni jedan račun za vodu i gas, da je preduzeće bilo dodatno zaduženo između 55 i 80 miliona evra - kazao je Vesić.

Prema njegovim rečima, tada je pravljena veštačka zarada gde nisu plaćane nikakve obaveze.

- Postojala su 24 objekta za mužu krava koji su bili potpuno prazni, a tadašnje rukovodstvo preduzeća u tom trenutku donosi odluku da gradi novu farmu bez građevinskih dozvola umesto da je iskoristilo postojeće kapacitete koji koštaju 3,5 miliona evra, pa je na kraju koštalo sedam miliona evra, a onda se desi da farma nije nikad proradila... - istakao je.

Prema njegovim rečima, zbog svega toga je važno da PKB nađe partnera koji će ulagati, obezbediti ljudima bolje plate i više radnih mesta, jer od njega ne zive samo zaposleni nego hiljade porodica koje su kooperanti.

To, kako je kazao, mogu da obezbede samo oni koji žele da se bave proizvodnjom. Kako je kazao, poljoprivredna firma Al Dahra, koja je prošle nedelje proglašena za kupca PKB-a, nastaviće s poljoprivrednim poslovima.

- Beograd je veliki potrošač i svako ko ima poljoprivredni kombinat pored Beograda ima gotov plasman robe, a pošto ima gotov plasman robe, ima i gotovo tržište. Beograd je veliki grad koji ima veliku potrebu za poljoprivrednim proizvodima. Dobili smo ozbiljnu kompaniju koja će proširiti i modernizovati proizvodnju, koja će obezbediti ljudima posao, i to je suština - naglasio je Vesić.

#Goran Vesić

'