AKTUELNO

Elektroprivreda Srbije je završila rekonstrukciju dve visokonaponske trafo stanice u Subotici, u koje je uloženo ukupno tri miliona evra, izjavio je danas v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić.

Modernizovane trafo stanice će obezbediti građanima i privredi bolje snabdevanje strujom.

Grčić je zajedno sa načelnikom Severno-bačkog okruga Dragim Vučkovićem obišao rekonkstruisane trafostanice "Subotica 1" i "Subotica 2" i istakao da je ta rekonstrukcija veoma značajna za dalji industrijski razvoj Subotice i dolazak novih investitora.

- Grad Subotica je jedan od najvažnijih gradova i regiona i najbitnijih industrijskih centara u severnom delu Srbije. Za svaki industrijski razvoj je neophodno obezbediti infrastrukturu, a deo toga je i napajanje strujom - naglasio je Grčić.

Podsetio je da je trafostanica Subotica 1 najstarija trafo stanica u tom delu Srbije, izgrađena 1959. godine.

- Verovali ili ne, do rekontrukcije je bila samo popravljana i rešavani su bili trenutni kvarovi. Prvi put posle 59 godina je ova trafo stanica u potpunosti rekonstruisana i modernizovana, sa povećanim kapacitetom. Na taj način su obezbeđeni uslovi da novi investitori mogu da grade nove fabrike.

Trafo stanica Subotica 2 je izgrađena 1976. godine i njoj je rekonstrukcijom povećan kapacitet, a modernizacijom su stvoreni uslovi za priključenje novih korisnika.

Kako kaže, sada je sve digitalizovano i na daljinskom upravljanju, tako da u slučaju prakida struje može brzo da se reaguje.

- Inače, po čemu se Subotica razlikuje od svih gradova po pitanju napajanja strujom je to što ima dvosmerno napajanje, što znači stabilno. Ako se iz jednog pravca nešto loše desi istog momenta se preusmeri iz drugog i uspostavi mreža, a Subotica ima napajanje sa čak četiri strane.

Grčić je čestitao gradskim vlastima Subotice ističući da su veoma ekspeditivni kada je u pitanju neophodna papirologija za realizaciju projekta.

Prema njegovim rečima, po tom pitanju Subotica i Ccačak prednjače u odnosu na druge gradove u Srbiji.

Grčić je napomenuo da ima mnogo trafo stanica za rekonstrukciju u Srbiji, da je mnogo urađeno prethodnih godina, ali da se decenijama unazad skoro ništa nije radilo osim hitnih popravki.

- Bogu hvala, u današnje vreme Srbija zahvaljujući politici Aleksandra Vučića doživljava ekonomski i privredni prosperitet, a da bi se nastavio neophodno je obezbediti strukturu, gde su dve osnovne stvari: putevi i napajanje električnom energijom. Naš zadatak je da obezbedimo napajanje strujom u svakom gradu, naselju i mesnoj zajednici, u zavisnosti od nivoa potreba - kazao je Grčić.

U Suboticu je u prethodnom periodu došao veliki broj stranih investitora, kao što su Simens, Svarovski, Kontinental, Kalcedonija, Amatek...

Vučković je zahvalio Grčiću na poseti i naglasio da je to prva poseta direktora tog preduzeća posle više decenija.

- Dugujemo veliku zahvalnost za ovu investiciju u trafo stanice Subotica 1 i 2 i što je ona bila od priortetnog značaja za EPS.

Kaže da je Subotica proširila energetske kapacitete i obezbedila sebi budućnost po pitanju napajanja strujom, kao i da će stabilno snabdevanje posebno osetiti potrošači naselja Aleksandrovo i Novi Zzednik, ali i ceo južni, jugoistočni i jugozapadni deo Subotice.

- Kada pregovarate sa investitorima, vrlo ih zanima kakav je infastrukturni ambijent i snabdevanje strujom. Subotica ima budućnost i zahvalni smo Vladi Srbije i EPS-u - naglasio je Vučković.

#EPS

#Milorad Grčić

'