AKTUELNO

Procenjuje se da za minimalac radi oko 300.000 radnika.

Zaposlenima u Srbiji, koji rade za minimalnu zaradu biće povećana minimalna satnica, pa će tako umesto dosadašnjih 121 dinar po radnom satu, od 1. januara minimalna satnica će iznositi 130 dinara.

Prema tome, mesečna zarada biti veća za oko 1.500 dinara, u proseku, a procenjuje se da za minimalac radi i oko 300.000 radnika.

Da će minimalna zarada od početka 2017. godine biti viša znalo se u septembru, kada je doneta odluka o povećanju za devet dinara, odnosno za oko osam odsto.

Po rečima predsednika Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Gorana Milića, ove godine se do iznosa minimalca, odnosno minimalne cene radnog sata došlo posle razgovora učesnika u socijalanom dijalogu

Treba reći da minimalna zarada direktno zavisi od broja radnih sati u mesecu, pa se tokom godine iznosi razlikuju, a za zaposlene koji rade za minimalac svako uvećanje zarade znači mnogo, ma kako daje ono malo.

– Dobro je da je minimalna zarada povećana jer će onima koji je zarađuju dobro doći. Naravno, povećanje je malo, posebno što su već za početak godine najavljena poskupljenja mnogih proizvoda, kao i zbog toga što je za minimalnu potrošačku korpu potrebno 1,65 minimalne zarade. Nažalost, sa cenama smo sve bliži razvijenim zemljama, a zarade u Srbiji su na začelju u Evropi. Ne teba zaboraviti da je svaki četvrti građanin naše zemlje, po zvaničnoj statistici, siromašan ili je na liniji siromaštva, i da velikom broju zaposlenih plate pokrivaju samo puku egzistenciju – plaćanje komunalnih troškova i kupovinu namirnica, a za ostale potrebe novca nema – kaže Milić.

J. Stanković

#Minimalac

#Novac

#zarada

'