AKTUELNO

Ministar finansija Srbije Siniša Mali potpisao je danas sa kineskom kompanijom CRBC u Pekingu sporazum o izgradnji Industrijskog parka prijateljstva u Borči, koji će Srbiji doneti ukupnu investiciju u visini od dve milijarde evra.

Mali je,  nakon potpisivanja sporazuma, rekao da se radi o još jednom velikom ugovoru za Srbiju.

- Kada pređete Pupinov most sa leve štrane, u sledećih par godina nići će ogroman industrijski park na 320 hektara. Park koji treba da privuče preko 1.000 kineskih kompanija. To je, kada smo računali sa CRBC, kompanijom koja će investirati u park, da otvori skoro 10.000 novih radnih mesta. Biće to najveći kineski industrijski park u Evropi. Biće upravo u Srbiji, Beogradu, kako bi sve kompanije koje dolaze iz Kine u Evropu privukli da dođu kod nas - objasnio je on.

Foto: Tanjug

Mali je kazao da će CRBC investirati oko 220 miliona evra u Industrijski park prijateljstva, a, ako se uzmu u obzir sve kompanije koje će doci, ukupna investicija iznosiće oko dve milijarde evra.

- Ogromna investicija, sjajna vest za građane Beograd i Srbije. Polako ali sigurno vidite kako kroz projekte i sa kineske strane i ostalih zemalja podižete vaš BDP, stvarate realnu osnovu da budete optimisti da ćete, nakon što smo vicešampioni po rastu u prvih šest meseci ove godine u Evropi, postati šampioni. Upravo ovakvi projekti doprinose tome - rekao je on.

Foto: Tanjug

Mali je istakao da je prezadovoljan i da sada ostaje da se u narednim mesecima definiše tačan broj kompanija i kompanije koje će doći, a da vlada krene da ulaže u infrastrukturu, te Kinezi polako da grade jednu po jednu fabriku.

- Imamo stvarno razloga da budemo optimisti za godine pred nama - ocenio je on.

#Borča

#Kina

#Siniša Mali

'