AKTUELNO

Ministar finansija Srbije Siniša Mali potpisao je jutros u Pekingu okvirni sporazum između Vlade Srbije i kineske kompanije "Šandong Linglong" o ulaganjima u Zrenjanin.

Ministar Siniša Mali je, u prisustvi predsednika Srbije Aleksandra Vučića, potpisao sporazum s predsednikom te kineske kompanije Vang Fengom.

U aprilu naredne godine, kako je ranije najavljeno, Zrenjanin očekuje početak izgradnje fabrike poznatog kineskog proizvođača automobilskih guma "Šandong Linglong", a vrednost investicije je 994,4 miliona dolara (870,4 miliona evra).

Pozravljajući se s predsednikom "Šandog Linglonga" Vangom, predsednik Srbije istakao je da je sa velikkom radošću dočekao ovaj dan, da je srećan što je sporazum potpisan, jer on znači puno za Zrenjanin.

Foto: Tanjug

Vučić je, uoči posete Kini, tokom koje će se sastati i s predsednikom Kine Si Ðipingom, rekao da će sporazum sa "Šandong Linglongom" promeniti gotovo sve u Zrenjaninu, ali i u srednjem i južnom Banatu, i da je od značaja za celu Srbiju.

- Imamo tri sporazuma koja su vezana za Zrenjanin. Nova fabrika guma, investicija od skoro milijardu dolara, sa "Šangdong Lingdongom", njegovim kooperantom i s jednom firmom koja se bavi proizvodnjom cink-oksida, investicijom od 85 miliona dolara, koja će otvoriti 280 radnih mesta. To je velika vest za Zrenjanin - rekao je ministar Mali po dolasku u Peking.

Foto: Tanjug

Potpisivanje sporazuma, kojem su prisustvovali i ostali članovi srpske delegacije, između ostalih potpredsednica vlade i ministarska građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, propratili su kineski mediji.

Dolazak "Šandong Linglonga" u Zrenjanin značajan je jer, kako je rečeno, postoji zainteresovanost još četiri kooperantske kineske kompanije da dođu u Srbiju.

Kineska kompanija planira da otvori oko 1. 200 radnih mesta, a prema najavi predsednika kompanije Vanga, moguće je da će zaposliti i više od toga.

Pročitajte još: VUČIĆ IZ PEKINGA: Srbija ima šansu za ubrzani napredak, uz kineska ulaganja postaćemo prvi po rastu u Evropi! (FOTO)

#Kina

#Siniša Mali

'