AKTUELNO

Povodom dolaska potpredsednika Indije u Srbiju, ministar poljoprivrede ističe da je indijsko tržište veliko i da se za njega bore mnoge svetske zemlje, te podseća da se Srbija trudi da otvori što više tržišta koja dobro plaćaju.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas da će potpisivanje sporazuma sa Indijom i Egiptom omogućiti izvoz voća, povrća i žitarica u te zemlje ali i otvoriti jedna od najvećih svetskih tržišta za proizvodjače iz Srbije.

Ministar je povodom današnjeg dolaska u Beograd indijskog potpredsednika Venkaja Naidua rekao da je jedan od sporazuma koji će biti potpisan iz oblasti poljoprivrede a preduslov je za bolju trgovinsku razmenu sa tom zemljom.

On je kazao da bi uskoro srpski proizvodi mogli da se nadju i na egipatskom tržištu i to pre svega pšenica.

Mi pšenicu u Egipat nismo izvozili od 1992. godine i raspada Jugoslavije. Očekujem da izvoz krene već u oktobru, čim se njihovi stručnjaci uvere u kvalitet skladištenja. Poljoprivreda zavisi od tržišta, ako ga nemate i dobru cenu za vaš proizvod onda vam ništa ne vredi - rekao je Nedimović.

Kako je naveo, ovogodišnji rod pšenice je dobar, skladišteno je više nego lane i dvostruko više od domaćih potreba. Medjutim, pojedina udruženja traže da se odobri uvoz zbog, kako kažu, lošijeg kvaliteta.

- Imali smo dobar rod i najveću površinu zasejanu do sada. Zbog obimnih kiša u julu imali smo slabiji kvalitet zrna u 25 do 30 procenata. Medjutim, ostalo je dobrog kvaliteta - naglasio je Nedimović.

Govoreći o ponudi kompanije "Al Dahra" za kupovinu PKB-a, ministar je ocenio da je to dobra ponuda pouzdane kompanije.

- Ranije niko nije bio zainteresovan za kupovinu PKB-a. Tržište je to koje odredjuje ko će se prijaviti. Kupac je u obavezi da zadrži 1.000 od 1.700 zaposlenih, isplati otpremnine u visini od 16 miliona evra i u naredne tri godine investira još 30 miliona evra - naveo je Nedimović.

Iako ispravnost odluke o prodaji PKB-a ekonomisti i agroekonomisti različito ocenjuju, posebno kada je reč o mogućoj prenameni zemljišta, ministar poljoprivrede smatra da ne postoje razlozi za brigu.

Pretvaranje poljoprivrednog u gradjevinsko zemljište nije jednostavan proces a ovde se prodaje samo poljoprivredno zemljište. Mi smo zbog toga upravo i tražili kompaniju koja se bavi tom delatnošću. Mi, Srbi, volimo teorije zavere ali ovde je reč o jednoj dobroj kompaniji koja već posluje i ima zemljište u Americi, Australiji i drugim zemljama. Reč je o ozbiljnom investitoru kada je reč o poljoprivredi i proizvodnji hrane - istakao je Nedimović.

#Branislav Nedimović

#Indija

'