AKTUELNO

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ambasador Mađarske Atila Pinter razgovarali su danas o daljem razvoju bilateralnih odnosa, proširenju ekonomske saradnje i budućim projektima koji su od vitalnog značaja za naše dve zemlje.

Premijerka je poseban akcenat stavila na četiri zajedničke sednice dve vlade, održane u Srbiji i Mađarskoj, koje su rezultirale potpisivanjem više memoranduma i sporazuma i realizacijom značajnih projekata.

Ambasador Pinter zahvalio je Vladi Srbije na sredstvima koje je izdvojila za izgradnju kotlarnice "Nova toplana" u Senti, koja je sa pratećom infrastrukturnom instalacijom sa čeličnim gasovodom koštala skoro 213 miliona dinara.

U opštini Senta, sa većinskim mađarskim stanovništvom, za obnovu srednjoškolskog centra uloženo je 164 miliona dinara, a za Dom zdravlja "Senta" 33 milona dinara, što je prema oceni ambasadora Pintera jasan pokazatelj brige za život građana koji pripadaju nacionalnim manjinama.

Foto: Tanjug

Premijerka se saglasila sa ambasadorom da je neophodno raditi na otvaranju novih grančnih prelaza, kako bi se sprečilo dugotrajno čekanje putnika i robe na prelazima i maksimalno iskoristili kapaciteti saobraćajne infrastrukture.

U tom smislu premijerka je najavila otvaranje novog graničnog prelaza između Srbije i Mađarske u 2019. godini kao i nastavak razgovora o izgradnji zajedničkog železničkog graničnog prelaza čime bi se povećala efikasnost i konkurentnost železničkog saobraćaja, a o čemu će biti reči na sednici dve vlade, koja će biti održana u narednom periodu.

Foto: Tanjug

Ovo pitanje je posebno važno i u vezi sa realizacijom projekta brze pruge Beograd - Budimpešta, koji predstavlja prvi prekogranični projekat u okviru mehanizma saradnje "16+1".

Takođe, bilo je reči i o saradnji na projektu Fruškogorski koridor, odnosno izgradnji autoputa od Novog Sada do Rume.

#Ana Brnabić

#Ekonomija

#saradnja

#Šandor Pinter

'