AKTUELNO

Kompanija Elicio je danas otvorila novi vetropark Alibunar snage 42 megavata, sa 21 turbinom, a ministar energetike Aleksandar Antić je najavio da će u našoj zemlji do kraja godine na mrežu biti pušteno još više od 200 megavata iz energije vetra.

Antić je rekao da je to "slika nove i energetski odgovorne Srbije", kao i da je vetropark Alibunar pojedinačno najveći energetski objekat u Srbiji koji se pušta na mrežu od 1991. godine i završetka hidroelektrane Pirot.

- Ovo je samo početak izuzetnog investicionog ciklusa i završetak projekata koji su u toku. Do kraja godine ćem samo ovde u Banatu pustiti na mrežu još više od 200 megavata iz energije vetra i to je samo prvi korak. Takođe 2019. puštamo još 200 megavata čime ćemo zaokružiti cilj od 500 megavata iz energije vetra - istakao je Antić.

Foto: Tanjug

Kako je rekao, 2020. godine biće završen i projekat izgradnje novog bloka B3 TE u Kostolcu i krajem 2019. ili početkom 2020. projekat TETO Pančevo veliki i značajan objekat za proizvodnju električnce i toplotne energije.

Neće se graditi minihidrolektrane ako imaju loš uticaj

Antić je izjavio je da neće biti dozvoljena gradnja minihidroelektrana ako bilo gde u Srbiji izazivaju loš uticaj na životnu sredinu i da svaki projekat treba pojedinačno analizirati, a ne generalizovati stvari.

Svaka institucija treba da radi svoj posao po pitanju gradnje minihidroelektrana, rekao je Antić odgovarajući na pitanje novinara šta će biti sa minihidroelektranama na Staroj planini, gde su meštani tražili od vlade da se stopira bilo kakva izgradnja pošto bi bila ogromna ekološka šteta, a minoran dopirnos elektroenergetskom sistemu i da li će kao ministar sprečiti relizaciju tog projekta.

Foto: Tanjug

- Ako izaziva bilo koji loš uticaj na kvalitet vode, na vodosnabdevanje u nekoj sredini naravno da takav projekat ne smemo dozvoliti i nećemo dozvoliti. Čvrsto sam obećao meštanima Temske kada smo razgovrali o projektu koji razvija EPS da ćemo ga zaustaviti i uraditi sve neophodne analize i da nećemo napraviti nijedan korak oko koga se ne slažemo sa opštinom. To je odgovoran pristup - istkao je Antić.

On je zamolio medije da imaju odgovoran pristup prema projektima izgradnje minihidroelektrana.

Foto: Tanjug

Naglasio je da su dobri projekti ako ne ugrožavaju životnu sredinu i da sve mora da se radi po zakonu, kao i da je svaki projekat izgradnje minihidroelektrane moguć ako dobije potrebne saglasnosti organa nadležnog za upravljanje vodama i organa za zaštitu životne sredine.

- Ako ispunjava uslove i nema negativan uticaj, treba da se razvija , ali ako stvara bilo kakav problem onda svako u tom lancu treba da radi svoj posao - kazao je Antić.

Na pitanje da li je obišao Jošaničku Banju, gde postoje već dve minihidroelektrane i gde se građani takođe žale da su nanele veliku štetu životnoj sredini, Antić je rekao da će analizirati i taj slučaj.

- Igrom slučaja nisam bio tako, ali u svakom slčaju ću analizirati svaku stuaciju na koju ljudi širom Srbije reaguju, jer je to naš posao - dodao je Antić.

#Aleksandar Antić

#Vetar

'