AKTUELNO

Privredna komora Srbije i IFC Projekat za unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji pokrenuli su akciju u sklopu koje će sa preduzećima razgovarati o načinima za pojednostavljivanje procedura s kojima se svakodnevno susreću u poslovanju u procesu dobijanja različitih dozvola, licenci ili saglasnosti.

Akcija "Pitamo mala i srednja preduzeća - fokus grupe u 10 gradova Srbije" okuplja oko 200 kompanija (mikro, malih i srednjih preduzeća) u 10 gradova u Srbiji, sa kojima će se u 20 fokus grupa razgovarati o mogućnostima za pojednostavljivanje procedura, navodi se u saopštenju PKS.

Kako bi predložena rešenja bili reprezentativna, fokus grupe okupiće kompanije iz različitih sektora i regiona, a pored Beograda, fokus grupe će biti organizovane i u Valjevu, Nišu, Subotici, Kruševcu i drugim gradovima.

Ukupno će biti obuhvaćeno oko stotinu administrativnih postupaka i procedura, a njihovo pojednostavljivanje doprineće stvaranju jeftinijeg i atraktivnijeg poslovnog okruženja za privredu i investitore.

Fokus grupe organizuju se u okviru trogodišnjeg Projekta za unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji koji sprovodi Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svetske banke u saradnji sa Vladom Republike Srbije, i uz podršku Fonda za dobru upravu Ujedinjenog Kraljevstva i Britanske ambasade u Beogradu.

Cilj projekta je smanjenje administrativnog opterećenja za privredu, pojednostavljivanje 1.750 administrativnih postupaka - licenci, dozvola, saglasnosti i drugih postupaka, omogućavanje elektronskog izdavanja dozvola i uklanjanje praksi koje negativno utiču na razvoj konkurencije.

Očekuje se da će oko 600 dozvola, saglasnosti i odobrenja biti pojednostavljeno, a njihovo izdavanje ubrzano već tokom prve godine sprovođenja projekta.

#Privredna komora Srbije

'