AKTUELNO

Vlada Srbije izdvojila je dodatna sredstva direktne podrške poljoprivrednicima sa KiM, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i dodao da se sve odvija onako kako je dogovoreno.

Nedimović je rekao da je u saradnji sa Kancelarijom za Kosovu i Metohiju izdvojeno dodatnih 200 miliona za opremu poljoprivrednih proizvođača, kao i da je podrška poljoprivrednicima važna jer je to osnovna delatnost većine stanovnika Kosova i Metohije.

- U subotu će biti održan biznis forum u Leposaviću, gde će privrednici, najviše iz prehrambene industrije, iz centralne Srbije biti sa privrednicima sa Kosova i Metohije. Nama je cilj da ekonomija tamo ovlada, da mi imamo otkupljivačke i prerađivačke centre - kazao je Nedimović i dodao da je cilj da ekonomija tamo ovlada.

Foto: TvPink Printscreen

On je, povodom boravka u Moskvi, rekao da je to bio redovan sastanak sa kolegama iz Roselkhoznadzora, koji je rusko najvažnije telo koje se bavi puštanjem i dozvolama za uvoz hrane na prostor Rusije.

- U pogledu kretanja voća, standardi su neuporedivo strožiji nego kada se voće kreće prema Evropskoj uniji. To je bio redovan sastanak, jer nama najveći artikal ide na prostor Rusije, a to je srpska jabuka. Išli smo da dogovroimo načine na koji će to biti ostvareno - kazao je Nedimović.

Foto: Pixabay.com

Kako dodaje, Egipat je razlog zašto je 190 odsto rast izvoza pšenice iz Rusije i dodaje da je Srbija juče dobila odgovor od Egipta, kao i da se sada očekuje dolazak njihove inspekcije da pregleda naša skladišta.

- Bićemo i mi, vrlo brzo, klijent najvećeg kupca pšenice na svetu, a to je Egipat. Koliko je to veliko tržište govori u prilog činjenica da je na potpisivanje ugovora između Rusije i Egipta otišao Putin. Neverovanto je kolike su te količine. Razvijamo mi i druga tržišta, moramo da razvijamo alternativna tržišta za voće, ovo što ide prema Rusiji, da krene i putem Emirata, putem Bliskog istoka, ka Indiji, jer će u jednom trenutku Rusiji neće biti potrebno toliko izvozne robe - rekao je Nedimović, i doddao da se sada radi na tome da se ne desi sa jabukama isto što i sa malinama.

Povodom izvoza govedine u Tursku, Nedimović je rekao da je to u punom kapacitetu.

- Svaki dan ode jedan ili dva kamiona goveđeg mesa iz Srbije za Tursku. Za ove dušebrižnike, nema problema zbog lire, mi nemamo ugovor u lirama, nego u drugim valutama. Do 15. novembra ispunićemo tu kvotu, do kraja godine idemo preko nje - istakao je Nedimović.

#Branislav Nedimović

'