AKTUELNO

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas u Parizu da je digitalizacija rešenje koje ima najveći potencijal, koje je izvor rasta i kompetitivnosti na tržištu, u pokušajima Srbije da se približi zemljama Evropske unije.

- To je četvrta industrijska revolucija i ona daje čitav niz mogućnosti za ekonomije kao što je srpska. Oni koji nisu bili pobednici prethodnih revolucija imaju jedinstvenu šansu da u ovom novom, savremenom svetu budu pobednici. Kao premijerka sam rešena da Srbija iskoristi tu mogućnost - rekla je Brnabićeva na forumu Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Zbog toga je, prema njenim rečima, digitalizacija postavljena za prvi prioritet njene vlade.

- To znači mnogo stvari. Od e-vlade i elektronskih usluga zarad transparentnosti i borbe protiv korupcije, do podrške IT sektoru i značajnih investicija u modernizaciju obrazovanja. (...) Moj cilj je da vodim transformaciju srpske ekonomije iz investicione, gde se sada nalazi, u inovativnu, gde treba da bude - navela je premijerka Srbije.

Foto: Tanjug

Ona je izjavila da je u tom cilju pokrenut niz regulatornih i poreskih reformi, da bi se još više podstakli brzi razvoj industrija zasnovanih na znanju i digitalna transformacija.

Prema njenim rečima, Srbija je među prvima u Evropi po broju frilensera, što je "odlična baza za inovativnu ekonomiju".

Brnabićeva je navela da su neke od srpskih kompanija koje rade na poljima blokčejn (blockćain) tehnologije, veštačke inteligencije i drugog među najboljima u svetu ali da ih je "potrebno još".

Foto: Tanjug

Srbija želi da stvori "najbolje moguće okruženje" za rast blokčejn industrije, u skladu sa "najboljim svetskim politikama i standardima", kao i da iskoristi blokčejn tehnologiju u javnoj administraciji, rekla je premijerka.

- Snažno verujem da su digitalne mogućnosti ogromne i da Srbija ima istinsku šansu za veliki rast u bliskoj budućnosti - navela je premijerka Brnabić.

#Ana Brnabić

#Digitalizacija

#Pariz

#Svetski ekonomski forum

'