AKTUELNO

On je najavio da će kroz nagradne igre narod naučiti da je važno da uzima fiskalne račune.

Na uravnoteženje budžeta i ekonmski razvoj na duže staze najviše utiče suzbijanje sive ekonomije, rekao je državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Željko Ožegović.

On je kao primer oblasti u kojoj je bila "visoka" siva ekonomija naveo promet rezanog duvana, u kojem smo godišnje gubili skoro 200 miliona evra. Prema njegovim rečima, 2017. i 2018. godina biće godine borbe protiv sive ekonomije, a najviše će se kroz nagradne igre raditi na podizanju svesti ljudi koji moraju da shvate da je važno da se uzmu fiskalni računi.

- Često građani ne vide vezu, da smanjenje budžetksih prihoda znači i smanjenje javnih usluga, iako svi želimo bolje škole, puteve, bolnice vrtiće. Moraju da shvate tu vezu i zato je pokrenuta nagradna igra", rekao je Ožegović gostujući u Jutarnjem programu na Pink televizije.

On je objasnio da će igra početi u februaru i trajati do kraja marta, i da će važiti računi iz januara. Građani bi trebalo da sakupljaju sve račune koje plate veće od 100 dinara, od 1.januara, u radnjama, trafikama, kafićima.

- Potrebno je deset računa, koje treba da pošalju na određene adrese, koje će već biti odštampane na posebnim kovertama u poštama, ali u januaru će biti objavljenji svi uslovi - naveo je Ožegović.

Glavna nagrada je stan, uz nagradna putovanja i različitu tehničku robu.

Ožegović je rekao da su brojne kompanije podržale nagradnu igru i pozvao i druge da se priključe, kako bi i nagradni fond bio veći.

Inspekcijiski nadozori neophodni!

U prethodne dve godine mnogo urađeno na tom planu. On je takođe najavio da će naredne godine početi izrada informacionog sistema, koji će objediniti svih 40 inspekcija na centralnom nivou.

- Privrednici su rekli da je primetan pomak u radu inspekcije, ali treba još toga da uradimo, da podignemo nivo i kapacitet samih inspekcija, koje su bile ruinirane u prethodnom periodu nekim ranijim racionalizacijama, uz zapošljavanje novih inspektora - naveo je državni sekretar.

J. Stanković

#Ekonomija

#Novac

#Siva ekonomija

'