AKTUELNO

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar i Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku složili su se da je razgraničenje između Srba i Albanaca kao rešenje za kosovsko pitanje u ovom trenutku najpravednije i najracionalnije.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da je razgraničenje između Srba i Albanaca kao rešenje za kosovsko pitanje u ovom trenutku najpravednije i najracionalnije.

- Bolje je da se razgraničimo i onda da sarađujemo nego da na veštački način živimo stopljeni u neku provizornu konstrukciju koja se zove lažna multietnička demokratija...bolje da svako zna šta je čije pa da se onda nekom logikom mira i stabilnosti postpeno dolazi do saradnje - rekao je on za Pink.

Naveo je da je zadržavanje sadašnjeg stanja je neodrživo i da taj problem mora nekako da se reši.

- A on može da se reši samo ako je kompromis realan i održiv - ističe Stanković.

Govoreći o ovoj temi, Kovacević je rekao da je krajem prošle godine radio dosta veliku i komplikovanu studiju "Ekonomski, demografski i socijalni efekti razlicitih scenarija normalizacije odnosa izmedu Beograda i Prištine" i da je njena osnovna poruka da je vreme tzv. status kvo scenariju isteklo.

Drugim rečima, svako odugovlačenje ili pomeranje sveobuhvatnog razrešavanja tih odnosa nanosi ogromnu štetu i nama i albanskom narodu na KiM, uveren je on.

Komentarišući privredni rast, Stanković je rekao da je Srbija na dobrom putu razvoja.

- I taj dobar put je više od neke pojedinačne vesti, to je već istorijska tendencija da se zemlja polako, ali neopozivo diže iz pepela i da napreduje, što će vrlo brzo osetiti najširi slojevi u stanovništvu, i to će biti dobar ekonomski indikator ali i preduslov za dalji rast - rekao je .

Kako kaže, posebno treba apostrofirati pronalazak strateškog partnera za RTB Bor, to je dokaz da Srbija i Kina izuzetno dobro ekonomski sarađuju, što je kako kaže, potvrđeno u više primera.

Foto: TvPink Printscreen

- Ova investicija će biti vrlo visokog obima. Činjenica je da su i "Bor" i "Železara" dugo nestabilno poslovale. Ali od 5.oktobra pa ovamo je prvo milijardu evra preneto za pokrivanje svih troškova RTB "Bora" i "Železare". To je veliki novac - rekao je Stanković.

On je rekao da tih troškova više nema, postoji potencijal da se razviju ti krajevi i da se utiče na ukupan rast i razvoj države, i kako kaže, to je vest koja pokazuje da je ovde politika shvaćena kao aktivnost koja služi da unapredi život građana.

- Nesumnjiv zaključak je da smo na dobrom putu. Ono što moramo imatu u vidu jeste to da je Kina vodeća ekonomska sila u svetu, i ima najdinamičniju ekonomiju sveta. Tu su zaslužni politički odnosi i uslovima u kojima imamo svu ovu krizu. Imati Kinu kao ekonomskog partnera koji ulaže je više nego odličan potez. Dobro je da oni sa nama uravnotežuju i svoje interese - Stanković.

Kovačević je rekao da će ova godina značajno premašiti prognozu od prošle godine prilikom donošenja budžeta.

- Ove godine imamo rekordnu godinu, mada je taj dinamizam rasta uspostavljen pre par godina, moglo bi se reći da je prekretnica došla negde u 2014. godini, kada se već osetilo da ekonomija menja kurs i da prelazi iz stagnacije ili recesije u jedan kurs rasta. To su dva osnovna faktora. Pored reformi i konsolidacija u zemlji i sa drugre strane okruženje. u obvoj godini su sve oblasti značajno rasle. Najviše su doprineli građevinarstvo i poljoprivreda, ali i industrija beleži značajan rast - rekao je Kovačević.

Foto: TvPink Printscreen

Kako kaže, ove godine oživela je i stambena gradnja, dok dodaje, u poljoprivredi je ove godine bila ekstrmno dobra godina i rast će beležiti rast bar 15 odsto.

- Procenat nezaposlenosti je pao ispod 12 odsto. Važnija od toga je mesečna dinamika i ona ide tako da na kraju prve polovine ove godine bili smo jači za nekih 70.000 zaposlenih u odnosu na isti momenat prethodne godine. Ukupna zaposlenost meri se još i dodavanjem neformalne odnosno sive zaposlenosti - rekao je Kovačević.

Prema njegovim rečima, usled velikih investicija i potreba za radnom snagom javiće se potreba za profilisanom radnom snagom, ali kako kaže, toga na tržištu nema mnogo.

#Dejan Stanković

#Miladin Kovačević

#Nacionalni dnevnik

'