AKTUELNO

Remont bloka A4 u Termoelektrani "Nikola Tesla A" (TENT) završen je danas, čime je snaga tog bloka povećana na 332 megavata, produžen radni vek na naredne četiri decenije, unapređena energetska efikasnost i zaštita životne sredine.

Završetku remonta prisustvovali su ministar za rudarstvo i energetiku Aleksandar Antić i direktor Elektroprivrede Srbije Milorad Grčić koji su istakli da je reč o investiciji vrednoj 53,5 miliona evra, a da su ta sredstva obezbeđan iz budžeta EPS-a.

Antić je čestitao EPS-u na remontu koji je završen u predviđenom roku i dodao da je reč o veoma važnom projektu, kako za EPS tako i za energetski sistem Srbije.

Foto: Tanjug

- Ovim kapitalnim remontom, mi smo dobili novi blok A4 koji ulazi u novi život u nove četiri decenije. Ulazi sa svim ključnim elementima i povećanom snagom sa 308,5 megavata na 332 megavata - rekao je Antić.

Prema njegovim rečima, nova instalirana snaga tog bloka će bez ikakve sumnje značajno uticati na ukupnu proizvodnju električne energije u Srbiji.

On je podvukao da je na tom projektu radilo više od 40 kompanija, a da je u pojedinim fazama bilo angažovano više i od 1.500 zaposlenih, što je dokaz, kaže Antić, da je proces bio dobro organizovan što je dovelo da se završi u roku.

Ističe da domaće kompanije obavile 40 odsto posla i posebno istakao kompaniju "Pupin" za koju kaže da je odradila čitav sistem upravljanja i time poslala poruku da je u potpunosti kadrovski i stručno spremna da stupi na sva tržišta u Evropi i svetu.

Ministar je ponovio da se Srbija nalazi u velikom investicionom ciklusu, te da se trenutno u našoj zemlji odvijaju projekti u vrednosti više od tri milijarde evra.

Grčić je istakao da je danas završen jedan od četiri veliki bloka na TENT-u A za manje od pet meseci i u rekordnom roku.

Foto: Tanjug

- Revitalizacijom ovog bloka završili smo revitalizaciju četiri velika bloka u TENT-u A. Ostali su blokovi A1 i A2, to su manji i najstariji blokovi koji rade skoro punih pet decenija - rekao je Grčić.

Podsetio je da su ti blokovi u nekoj prethodnoj strategiji EPS-a bili predviđeni za gašenje, ali da je ta strategija promenjena i uz podršku Vlade Srbije blokovi A1 i A2 biće "vraćeni u život".

Kaže da se trenutno završavaju neophodni projekti za revitalizaciju ta dva bloka i najavio da će najkasnije do kraja godine biti raspisan tender za njihovu kompletnu revitalizaciju.

- Kada se završi remont blokova A1 i A2 oni će imati snagu više od 400 megavata i radni vek najmanje 40 do 50 godina - naglasio je Grčić.

Ističe da će i remont tih blokova, čija je vrednost 200 miliona evra, takođe biti obavljeni sredstvima EPS-a.

Poslednji kapitalni remont bloka A4 urađen je 2007. godine i obezbedio je stabilan rad bloka proteklih 11 godina. Blok A4 je prvi put sinhronizovan na mrežu 8. juna 1978. godine i ove godine obeležava 40 godina rada.

#Obrenovac

#Termoelektrana

'