AKTUELNO

Hrvatska vlada se snažno protivi odluci arbitražnog suda i razmatra sve opcije kako bi je osporila.

Kako je na vanrednoj konferenciji za novinare saopštio hrvatski premijer Andrej Plenković, Hrvatska je izgubila arbitražu u slučaju INA-MOL i donela političku odluku o povratku INA-e u vlasništvo Hrvatske. Kako je naveo, sa tom odlukom upoznata je mađarska strana.

Plenković je rekao da je hrvatska vlada razmatrala najbolje opcije za budućnost ove kompanije, kako u kontekstu strateškog interesa, tako i u energetskom smislu.

- Hrvatska će pokrenuti proces otkupa celokupnog udela mađarskog MOL-a u INA-i bez povećanja javnog duga Hrvatske. S ovom odlukom je upoznata i predsednica RH i predsednik Sabora - rekao je Plenković dodavši da je danas od hrvatskog pravnog tima dobio informaciju da je sud u Ženevi odbacio dokazne materijale Hrvatske.

- Odluka je doneta u najboljem interesu Hrvatske i, uveren sam, najboljem interesu INA-e kao naše strateške naftne kompanije - rekao je on, preneli su hrvatski mediji.

Plenković je dodao da je arbitražni sud u Ženevi naveo da dokazi nisu dovoljni da se dokaže da je kupovina INA-e bila plod koruptivnih aktivnosti.

Hrvatska je pokrenula postupak arbitraže 2013. godine, a MOL je kao vlasnik 49 odsto deonica INA tvrdio da Vlada nije ispunila obveze iz Glavnog ugovora o plinskom poslovanju i njegovih dodataka iz 2009. godine.

I. P.

#Andrej Plenković

#Hrvatska

#Kompanija

#nafta

'