AKTUELNO

Akcija je sprovedena u Beogradu i Nišu.

Inspektorat za rad izvršio je vanredne nadzore u oblasti radnih odnosa kod 385 poslodavaca u Beogradu i Nišu i tom prilikom otkrio 202 radnika koji su radili "na crno".

U ovim nadzorima bilo je obuhvaćeno 995 radno angažovanih lica, otkriveno je 202 radnika "na crno" (oko 20%), jer sa njima poslodavci nisu zaključili ugovore o radu i nisu ih prijavili na obavezno socijalno osiguranje, saopštilo je Ministarstvo za rad.

Neprijavljeni radnici zatečeni su kod ukupno 156 poslodavaca, a najviše njih je otkriveno u delatnosti ugostiteljstva i trgovine, u prigradskim naseljima, kao i u velikim tržnim centrima. Zbog utvrđenih prekršaja inspektori rada su podneli 36 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv pravnog i odgovornog lica, odnosno protiv preduzetnika, izdali su devet prekršajnih naloga, a doneli su i 129 rešenja zbog utvrđenih nepravilnosti u oblasti radnih odnosa.

U cilju suzbijanja sive ekonomije, Inspektorat za rad će nastaviti sa organizovanjem vanrednih nadzora kod poslodavaca na celoj teritoriji Srbije i u vreme predstojećih praznika.

S.A.

#Ekonomija

#Ministarstvo za rad | boračka i socijalna pitanja

#Nezaposlenost

#Radnik

'