AKTUELNO

Domaća pamet i kreativnost naša su šansa da uhvatimo priključak sa razvijenim ekonomijama, poručila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić povodom nedavnog teksta o srpskoj IT industriji agencije Rojters objavljenom i u Njujork tajmsu.

- Odličan tekst @nytimes o IT industriji u Srbiji. Ekonomska i privredna transformacija Srbije, zasnovana je na IT-u i inovativnom preduzetništvu. Izvoz IT u prvih šest meseci ove godine dostigao je milijardu evra, učešće IKT sektora u BDP 10 odsto - navela je Brnabić na Tviteru.

Izvoz informacione tehnologije doneo je Srbiji samo u prvoj polovini godine milijardu evra, u poređenju sa oko 900 miliona evra u 2017, čime se IT svrstava u prva tri izvozna sektora, pored automobilske industrije i poljoprivrede.

Razvoj IT sektora u Srbiji privukao je pažnju i Rojtersa, koji je nedavno pisao o tome, a članak britanske agencije je potom preuzeo ugledni Njujork tajms.

Rojters u tekstu piše o ubrzanom razvoju srpskog IT sektora i njegovom doprinosu ubrzanju rasta bruto proizvoda zemlje, navodeći da Srbija, iako mali igrač u svetskim pa i zapadnoevropskim okvirima, sada generiše 10 odsto BDP-a od informacionih tehnologija.

Srbija, zemlja koja smatra pronalazača Nikolu Teslu jednim od svojih najpoznatijih sinova, gleda na tehnologiju kao sredstvo koje će joj pomoći da izađe iz višedecenijske ekonomske stagnacije u koju je upala nakon ratova na Balkanu 90-ih godina, navela je, između ostalog, britanska agencija.

#Ana Brnabić

'