AKTUELNO

Turska ministarka trgovine Ruhsar Pekcan je rekla da će Ankara uzvratiti na nove trgovinske namete.

Turska lira danas je opet u padu, posle tri dana rasta, pošto su SAD zapretile novim sankcijama.

Lira je pala oko četiri odsto na 6,05 za jedan dolar, pošto je predsednika SAD Donald Tramp na Tviteru najavio nove kaznene mere zbog zatvorenog američkog sveštenika Endrua Bransona koji bi mogao dobiti 35 godina zatvora zbog špijunaže i terorizma.

Turska ministarka trgovine Ruhsar Pekcan je rekla da će Ankara uzvratiti na nove trgovinske namete.

Razbivši nade za brzo rešenje sukoba, turski sud danas je odbacio žalbu za puštanje sveštenika iz kućnog pritvora. Potvrdjujući odluku nižeg suda, presudio je protiv ukidanja zabrane slobode kretanja Branson.

SAD su već uvele sankcije za dvojicu turskih ministara i udvostručile carinske namete na turski čelik i aluminijum. Turska je uzvratila carinama na uvoznu robu iz SAD u vrednosti od 533 milina dolara i najavila bojkot američkih elektronskih uredjaja.

Diplomatski spor pojačao je zabrinutost investitora za turske ekonomske probleme. Turska je napravila ogroman strani dug zadužvanjem radi podsticanja rasta proteklih godina i s padom valute, taj dug je postao skuplji za otplaćivanje, što može dovesti do bankrota kompanija. Ekonomisti strahuju da bi Turska mogla ući u recesiju.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan učvrstio je kontrolu nad centralnom bankom i protivi se podizanju referentnih kamata što bi po oceni stručnjaka trebalo da podrži liru.

#SAD

#Turska

'