AKTUELNO

U stalnom smo kontaktu sa ruskim kolegama kao i do sada i očekujemo da će izvoz biti nastavljen po okončanju analiza svih spornih pošiljaka i njihovog stavljanja pod kontrolu, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović povodom najava da bi Rusija mogla da uvede privremenu zabranu uvoza pojedinog voća iz Srbije.

- Radi se o situaciji koja je u neku ruku očekivana, a odnosi se konkretno na pojavu gljivica u breskvama, odnosno nektarinama koje se stvaraju zbog velike količine vlage u tom voću - rekao je Nedimović za Tanjug.

On je objasnio i da su ove vrste voća, pored maline i kupine najviše podložne kvarenju usled kiša, a, kako kaže, protiv prirode nekad ne možete. Napominje i da transport nektarina do hladnjača dodatno pogoršava proces.

-U stalnom smo kontaktu sa ruskim kolegama kao i do sada, i na srednji rok biće sve u redu. Mi smo do sada izvezli oko 90 odsto ove vrste voća, i očekujemo da će izvoz biti nastavljen po okončanju analiza svih spornih pošiljaka i njihovog stavljanja pod kontrolu", naveo je Nedimović.

Prema navodima medija, Rusija planira da od 15. avgusta privremeno zabraniti uvoz koštunjavog voća u Rusiju, pre svega kajsija i breskvi iz Srbije, saopštila je ruska služba za fitosanitarni nadžor "Roseljhoznadžor".

"Roseljhoznadžor" je nedavno saopštio da se zabrana uvoza kajsija i breskvi iz Srbije uvodi zbog pojave gljivice monilinije u voću.

#Branislav Nedimović

#izvoz

'