AKTUELNO

Svaki dinar uložen u agrar, poljoprivredna gazdinstva i zadrugarstvo je najbolje uložen dinar, jer se višestruko vraća u ekonomskom smislu, ali i šire, kroz opstanak i revitalizaciju sela Srbije, izjavio je danas ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić.

Krkobabić je to rekao u Blacu, prilikom posete zemljoradničkoj zadruzi "Blačka Blace", koja je jedna od zadruga kojima su prošle godine dodeljena bespovratna sredstva Srbije namenjena zadrugama.

Toj zadruzi u Topličkom upravnom okrugu dodeljeno je 12,2 miliona dinara za izgradnju hladnjače kapaciteta 200 tona i opreme za duboko zamrzavanje voća, berač za koštičavo voće i traktor.

Kako je saopšteno, Krkobabić je rekao da je ovo pravi put da se strateški reši pitanje gajenja i plasmana poljoprivrednih proizvoda u Srbiji i podsetio da je suva šljiva bila najveći izvozni proizvod Srbije, krajem prošlog veka.

Dodaje se da je naime, 1897. godine bilo izvezeno 30.000 tona suve šljive u Sjedinjene Američke Države, što je Srbiji donelo prihod od 37 miliona dolara.

Ministar Krkobabić se pre obilaska zadruge, u zgradi opštine Blace, a kasnije u prostorijama Kulturnog centra, sastao sa čelnicima opštine Blace, stručnim službama za poljoprivredu, vlasnicima zadruga i zadrugarima Topličkog okruga.

Predsednik opštine Blace Milan Ćurčić zahvalio je ministru što je prepoznao da je pravo ulaganje upravo u osnovni izvor prihoda stanovnika ovog kraja, a to je poljoprivreda.

Potvrdio je da će podrška lokalne samouprave ostati bezrezervna, te poželeo da iznos sredstava za tu namenu ostane održiv ili uvećan.

- Zadruge su jedini spas za srpsko selo. Trenutno na teritoriji Blaca postoje četiri, a smatram da je optimum 30 zadruga. Moramo da budemo spremni za ono što nas čeka na tržištu EU, a zadruge su jedini recept za to - rekao je Zečević.

Direktor Zemljoradničke zadruge "Blačka Blace" Dušan Zečević istakao značaj ove investicija za osam zadrugara i 70 njihovih kooperanata koji zajedno obrađuju 100 hektara zemljišta pod šljivom i višnjom.

Zadruga "Blačka Blace" osnovana je 2016. i ove godine očekuje promet od 20 do 30 miliona dinara. Kako je saopšteno, ove godine planirano je u budžetu Srbije novih 825 miliona dinara namenjenih zadrugarstvu, a konkurs za dodelu tih bespovratnih sredstava je u toku i traje do 15. avgusta 2018. za zadruge i do 15. septembra za složene zadruge.

#Milan Krkobabić

'