AKTUELNO

Blizu 200 miliona dinara bespovratne pomoći dobile su u proteklih godinu dana 22 zadruge u Srbiji, dok je za razvoj zadrugarstva u 2018.godini iz budžeta opredeljeno 825 miliona dinara, izjavio je ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić.

Predstavljajući rezultate u prvih godinu dana rada i realizacije projekta ''500 zadruga u 500 sela'' Krkobabić je istakao da zadrugarstvo, odnosno, udruživanje nije želja već neophodnost.

- Usitnjen posedi male površine koja ne prelazi u proseku 4,5 hektara nameću udruživanje kao imperativ. Da malog proizvođača učinimo robnim proizvođačem!Bez zadruge nema sela, bez sela Srbija je u problemu - rekao je ministar.

On je naveo da su prošle godine dodeljena sredstva u iznosu od 196 miliona dinara čime je potpomognut rad 22 zadruge u Srbiji.

Sredstva su dodeljena zadrugama ''Agrodunav'' Karavukovo“, ''1. decembar'' u Žitorađi, ''Agro eko voće'' u Arilju, ''Voćaru Slankamen'' iz Novog Slankamena,''Zelenoj zvezdi'' kod Leskovca, ''Med i voće'' u Vlasotincu, ''Zaplanjski zasad'' iz Gadžinog Hana.

Ministar je istakao da će ove godine iz državne kase biti izdvojeno 825 miliona dinara i pozvao zadrugare da se prijave na konkurs koji je u toku.

Kako je rekao, o dodeli sredstava odlučuju članovi Akademijskog odbora za selo SANU, univerzitetski profesori i čelnici oba vodeća zadružna saveza.

Prezentaciji rezultata Krkobabićevog kabineta prisustvovali su i predsednik Akademijskog odbora za selo SANU Dragan Škorić, predsednik zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović i predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radoslav Jovanov.

#Milan Krkobabić

#Zadruga

'