AKTUELNO

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je uoči sutrašnje posete Ankari da će sa turskim kolegama razgovarati o kvotama za izvoz goveđeg mesa i suncokretovog ulja iz Srbije u Tursku u 2019. godini.

On je rekao jutros da će težiti povećanju izvoza, dodajući da očekuje da do sredine novembra potupno bude ispunjena postojeća kvota za izvoz goveđeg mesa u Tursku.

Turska je krajem prošle godine po Sporazumu o slobodnoj trgovini, odobrila uvoz iz Srbije 5.000 tona junetine.

- Sutra idemo da razgovaramo o kvotama za 2019. godinu. Gledaćemo da to povećamo, jer imamo kapacitete. Moraćemo dosta da poradimo na reproduktivnom materijalu da imamo što više sirovinske baze - kazao je Nedimović.

On je rekao da očekuje da u septembru ili oktobru krene izvoz suncokretovog ulja iz Srbije u Tursku po bescarinskom režimu.

- Ugovorili smo da 45.000 tona može da ide u Tursku po bescarinskom režimu. Očekujem da to krene u septembru ili oktobru. Sutra ćemo sve to da dogovorimo - rekao je Nedimović, koji u Tursku putuje sa ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem.

Nedimović je kazao da će biti goveđeg mesa i za domaće tržište, ali da se mora voditi računa o povećanju stočnog fonda u oblasti govedarstva.

- Imamo neverovatan potencijal i sva istrživanja kažu da će tržište goveđeg mesa da raste - rekao je on i dodao da je primljen i poziv iz Izraela za razgovor o izvozu u tu zemlju.

Dodao je i da uprkos ekstremnoj sezoni za poljoprivrednike zbog mnogo kišnih dana žitarice nisu stradale.

- Žetva pšenice je završena pre 10, 15 dana, a prinosi su dobri, premda je kvalitet bio lošiji u nekim delovima zemlje. Za izvoz ostaje oko dva miliona tona pšenice - rekao je Nedinović.

Govoreći o Nacionalnom programu ruralnog razvoja koji je juče usvojila Vlada Srbije, Nedimović je kazao da on sadrži projekcije za ovu, 2019. i 2020. godinu kako bi poljoprivrednici znali šta će se narednih godina subvencionisati.

#Branislav Nedimović

#Turska

#izvoz

'